• امروز : شنبه - ۲۹ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 18 May - 2024
3

برنج هیبریدی چینی؛ دستاوردی که می‌تواند تغییرات مهمی در زمینه امنیت غذایی ایجاد کند

  • کد خبر : 5643
  • ۰۲ مهر ۱۴۰۲ - ۹:۰۰
برنج هیبریدی چینی؛ دستاوردی که می‌تواند تغییرات مهمی در زمینه امنیت غذایی ایجاد کند
«برنج غول‌پیکر» هیبریدی چینی در این ماه، برداشت بسیار پرمحصولی داشت. این برنج که دو برابر گونه‌های معمولی رشد می‌کند، می‌تواند توانمندی چین در حفظ امنیت غذایی را افزایش دهد.

بر اساس گزارش خبرگزاری دولتی شین‌هوا، امسال یک کشاورز در منطقه خودمختار گوانگ‌شی‌ژوانگ به نام لو شیوان، ۱۳٫۳ هکتار از زمین خود را به کاشت این برنج اختصاص داد و نسبت به سال های گذشته، ۲۲۰۰ تا ۳۰۰۰ کیلوگرم (۴۸۵۰ تا ۶۶۱۴ پوند) برنج بیشتری در هر هکتار (۲٫۵ جریب) برداشت کرد.

خبرگزاری چین در ۱۹ اگوست گزارش کرد این برنج می‌تواند ۳۰ درصد بیشتر از برنج معمولی، محصول تولید کرده و به ۹۰۰۰ کیلوگرم در هکتار برسد.

این برنج پرمحصول با هدف تولید برنج بیشتر در هکتار توسط یک تیم پژوهشی در موسسه کشاورزی نیمه گرمسیری آکادمی علوم چین در سال ۲۰۱۷ توسعه داده شد.

به گفته شین‌هوا، این برنج می‌تواند تا ارتفاع ۲٫۲ متر رشد کند و از مزایای دیگری چون محصول بیشتر، تحمل خشکسالی و مقاومت در برابر آب‌گرفتگی، بیماری و آفات برخوردار است.

گزارش‌ها در خصوص پرمحصولی این برنج در حالی منتشر می‌شوند که هند تعرفه‌ها و ممنوعیت صادرات برنج‌های غیر باسماتی خود را به دلیل فصل برداشت ضعیف ناشی از تشدید سیل ال‌نینو در این کشور، افزایش داده است.

به گفته جوهر علی، پژوهشگر و رئیس واحد صنعت برنج هیبریدی در مؤسسه تحقیقات بین‌المللی برنج در فیلیپین (IRRI)، دیگر زمان آن رسیده است که برنج هیبریدی به عنوان راهی برای تضمین امنیت غذایی جهانی شناخته شود.

طبق اظهارات این موسسه، هیبریدها زمانی ایجاد می‌شوند که دو والد برنج با ژنتیک متفاوت با یکدیگر لقاح داده شوند و نسل جدید، ویژگی‌های هر دو والد را داشته باشد. در یک چرخه تلقیحی، می‌توان چندین ویژگی مطلوب را به نسل بعدی منتقل کرد.

این برنج با برنج تراریخته (اصلاح شده ژنتیکی) فرق می‌کند . در محصولات اصلاح شده ژنتیکی، ژن‌های خارجی از طریق مهندسی ژن به برنج وارد می‌شوند. در سال ۲۰۲۱، وزارت کشاورزی و امور روستایی چین اعلام کرد که احیای صنعت بذر چین بر “تضمین امنیت غذایی ملی و تامین موثر محصولات مهم کشاورزی” متمرکز خواهد بود.

از زمان ابداع گونه‌های اولیه برنج هیبریدی  توسط یوان لانگ پینگ، «پدر برنج هیبریدی» در دهه ۱۹۷۰، برنج هیبریدی برای پکن اولویت ویژه‌ای داشته است. به گفته جوهر علی، بیشتر گونه‌های هیبریدی در سراسر جهان از اجزای گونه‌های چینی ایجاد شده و توسعه یافته‌اند.

وی افزود که علیرغم سابقه طولانی چین در زمینه برنج هیبریدی، نسبت برنج هیبریدی کشت شده در این کشور به دلیل افزایش هزینه‌های کشت، در حدود ۵۵ درصد رکود داشته است.

طبق گزارش مؤسسه تحقیقات بین‌المللی برنج، گونه‌های برنج هیبریدی می‌توانند در شرایط کشت معمولی، ۱۵ تا ۲۰ درصد بیشتر از برنج معمولی محصول بدهند. به گفته جوهر علی، طبق بررسی‌های اخیر در مزارع، برخی از این گونه‌ها تا ۳۰ درصد هم افزایش محصول نشان داده‌اند.

او گفت مهم این است که این گونه برنج چینی« غول پیکر»، بتواند اندازه افزایش یافته خود را به دانه تبدیل کند زیرا افزایش ارتفاع گیاه می‌تواند با چالش‌هایی همچون چرخه عمر طولانی‌تر و استفاده بیشتر از منابع همراه باشد.

اکتبر گذشته، روزنامه چاینا دیلی نوشت محصول برداشت شده برنج غول پیکر از مزرعه یک کشاورز چینی، ۱٫۵ برابر بیشتر از برنج معمولی بوده است. به باور جوهر علی، که اگر این موفقیت قابل تکرار باشد، می‌تواند همچون برگی برنده‌،معادلات را تغییر دهد.

به گفته علی، اقلیم می‌تواند به چالشی برای پذیرش جهانی این گونه برنج بدل شود، زیرا بسیاری از هیبریدها برای رشد در مناطق غیر گرمسیری طراحی شده‌اند و در سازگاری با مناطق گرمسیر با مشکلاتی روبرو هستند. با این حال، اگر هیبرید بتواند با حفظ مزیت پرمحصولی در مناطق استوایی رشد کند، بدون شک، پذیرفته خواهد شد.

در حال حاضر تاکید فناوری هیبریدی، بر تولید برنجی است که در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم‌تر است و تمرکز مراکز توسعه فناوری هیبریدی مانند مؤسسه تحقیقات بین‌المللی برنج بر گونه‌هایی است که می‌توانند گرمای استوایی، شوری، خشکسالی و سیل را تحمل کنند.

جوهر علی اظهار کرد به دلیل کوتاه شدن دوره رشد، اثر کربن گونه‌های هیبریدی کمتر شده و انتشار متان و استفاده از منابع  نیز کاهش یافته است.

او گفت یکی دیگر از موانع بر سر پذیرش هیبریدها این است که برخی کشورها معتقدند واردات برنج از کشت آن ارزانتر است و این امر آنها را به تمرکز بر روی کشت محصولات اقتصادی‌تر سوق داده است.

جوهر علی افزود در حالی که پیشرفت در پذیرش فراگیر هیبریدها “نسبتا کند” بوده است، “هنگام وقوع بحران غذایی، هیبریداسیون به دلیل مزیت پر محصولی به صورت خودکار گسترش خواهد یافت”.

محققان چینی برای تضمین امنیت غذایی حتی بذرهایی را به فضا فرستاده‌اند. به گفته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ریزگرانش و تشعشعات کیهانی می‌توانند جهش‌هایی ایجاد کنند که منجر به ایجاد ویژگی‌هایی رشد مطلوبی شوند. این فرآیند که جهش زایی فضایی نامیده می‌شود، شامل ارسال دانه‌ها به فضا، بازگرداندن آنها به زمین و سپس رشد و ارزیابی آنها از نظر ویژگی‌های مورد نظر است.

لین‌شی‌چیانگ، معاون مدیرکل سازمان فضانوردی چین، در یک کنفرانس مطبوعاتی که در ۱۸ آگوست برگزار شد، اعلام کرد دانه‌های جهش یافته در فضا، تولید غلات را ۲٫۶ میلیارد کیلوگرم افزایش داده است و ۵۲٫۳ میلیارد دلار سود اقتصادی مستقیم به دنبال داشته است.

منبع: scmp

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=5643

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.