• امروز : شنبه - ۱۷ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 7 December - 2024
3

چین فاصله‌اش با آمریکا در عرصه هوش مصنوعی را جبران می‌کند

  • کد خبر : 8281
  • ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۹:۰۰
چین فاصله‌اش با آمریکا در عرصه هوش مصنوعی را جبران می‌کند
شرکت‌های چینی در هفته‌های اخیر از فناوری‌هایی رونمایی کرده‌اند که به سامانه‌های آمریکایی تنه می‌زنند، و در اختیار کاربران و برنامه‌نویسان هم قرار گرفته‌اند.

به گزارش نیویورک تایمز، در کنفرانس بین‌المللی هوش مصنوعی که ماه ژوئن سال جاری در شانگهای برگزار شد، چو دونگچی، بنیان‌گذار شرکتی نوپا، کلیپی را که اخیرا در فضای مجازی منتشر کرده بود به نمایش گذاشت. این کلیپ عکسی قدیمی از زنی با دو کودک را نشان می‌داد، و بعد ناگهان عکس زنده شد و زن کودکان را در آغوش گرفت.

این کار با فناوری هوش مصنوعی شرکت اینترنتی چینی کوایشو موسوم به کلینگ (Kling) انجام شده و یادآور برنامه تبدیل متن به ویدیو سورا بود که شرکت آمریکایی اوپن‌ای‌آی امسال رونمایی کرد، اما برخلاف سورا دسترسی به آن برای عموم آزاد است.

آقای چو گفت که دوستان آمریکایی من هنوز نمی‌توانند از سورا استفاده کنند؛ ولی ما اینجا چیزهای بهتری داریم.

آمریکا در زمینه توسعه هوش مصنوعی از سایر کشورها جلوتر بوده، اما چین هم در حال جبران عقب‌ماندگی خود است. در هفته‌های اخیر شرکت‌های چینی مختلفی از فناوری‌های هوش مصنوعی‌شان رونمایی کرده‌اند که با برترین سامانه‌های آمریکایی پهلو می‌زنند، و این فناوری‌ها هم‌اکنون در اخیار کاربران، کسب‌وکارها و سازندگان مستقل نرم‌افزار در سرتاسر جهان قرار گرفته‌اند.

در حالی که بسیاری از شرکت‌های آمریکایی نگران تبعات احتمالی فناوری هوش مصنوعی هستند، شرکت‌های چینی تمایل بیشتری به عرضه رایگان فناوری‌های خود یا حتی به اشتراک گذاشتن کد منبع نرم‌افزارهای‌شان با شرکت‌های دیگر و برنامه‌نویسان دارند.

هنگامی که اوپن‌ای‌آی در اواخر سال ۲۰۲۲ با معرفی چت‌جی‌پی‌تی هوش مصنوعی را یک بار دیگر بر سر زبان‌ها انداخت، رقابت با شرکت‌های آمریکایی برای چین دشوار بود. اما حالا شاهد پیشرفت‌های سریع این کشور هستیم.

کمی قبل از عرضه عمومی کلینگ، یک شرکت نوپای چینی به نام ۰۱٫AI هم فناوری بات مکالمه خود را ارائه نمود که توانسته در آزمون‌ها امتیازهایی تقریبا برابر با بهترین فناوری‌های آمریکایی به دست آورد.

فناوری جدید غول چینی علی‌بابا هم صدر جدول امتیازدهی سامانه‌های هوش مصنوعی متن‌باز را در اختیار گرفته است.

فناوران و پژوهشگران شرکت‌های چینی در مصاحبه‌های خود گفته‌اند که فناوری‌های متن‌باز عامل اصلی پیشرفت سریع هوش مصنوعی در کشورشان است.

ولی آمریکا هم نمی‌خواهد جایگاه خود را از دست بدهد. کاخ سفید سعی کرده با تحریم تجاری، مانع از دسترسی شرکت‌های چینی به قوی‌ترین نسخه‌های تراشه رایانه‌ای شود که برای کاربردهای هوش مصنوعی ضروری هستند. گروهی از قانون‌گذاران نیز کنترل صادرات نرم‌افزارهای هوش مصنوعی آمریکایی به چین و محدود کردن پیشرفت فناوری‌های متن‌باز (که در رشد و پیشرفت سامانه‌های مشابه در چین موثر بوده‌اند) را دنبال می‌کنند.

همچنین شرکت‌های آمریکایی مشغول بررسی فناوری‌های جدیدی هستند که قدرتی بسیار فراتر از بات‌های مکالمه و برنامه‌های تبدیل متن به ویدیو امروزی خواهند داشت.

ییران چن، استاد مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه دوک می‌گوید شرکت‌های چینی برای تقلید از آنچه آمریکا ساخته و بهبود آن توانایی زیادی دارند، ولی از لحاظ اختراع چیزهای کاملا جدیدی که ظرف ۵ تا ۱۰ سال آمریکا را دور بزند آن‌قدرها قوی نیستند.

اما بسیاری از فعالان این صنعت در چین معتقدند که با وجود همه این موانع، فناوری متن‌باز می‌تواند به رشد آنها کمک کند؛ و اگر قانون‌گذاران آمریکایی مانع پیشرفت پروژه‌های متن‌باز در کشورشان شوند، چین می‌تواند برتری چشمگیری به دست آورد. اگر در آینده بهترین فناوری‌های متن‌باز چینی باشند، برنامه‌نویسان آمریکایی هم مجبور خواهند بود که سامانه‌های خود را بر پایه فناوری‌های چینی بسازند.

به اعتقاد کلِمان دولانژ، مدیر عامل اجرایی شرکت هاگینگ فیس که مادر بسیاری از پروژه‌های هوش مصنوعی متن‌باز جهان بوده، هوش مصنوعی متن‌باز زیربنای توسعه هوش مصنوعی است و آمریکا از طریق همکاری بین شرکت‌ها و پژوهشگران توانسته پیشتاز هوش مصنوعی جهان شود؛ و «به نظر می‌رسد که چین هم می‌تواند همین کار را انجام دهد.»

سامانه‌های هوش مصنوعی به منابع عظیمی اعم از نیروی انسانی مستعد، داده‌ها و توان رایانشی نیاز دارند. سیاست روشن و صریح پکن این است که منافع حاصل از چنین سرمایه‌گذاری‌هایی باید با دیگران به اشتراک گذاشته شود. دولت چین منابع مالی هنگفتی را به پروژه‌های هوش مصنوعی تزریق، و برای منابعی مثل مراکز رایانش یارانه پرداخت نموده است.

غول‌های فناوری چین هم با عرضه رایگان پیشرفته‌ترین فناوری‌های هوش مصنوعی‌شان، تمایل خود برای کمک به پیشرفت کلی فناوری کشورشان را نشان می‌دهند؛ چون پکن می‌خواهد که قدرت و منافع حاصل از این صنعت به سوی هدف خودکفایی کشور هدایت شود.

برخی در چین نگرانند که واردات تراشه‌های پیشرفته با مشکل مواجه شود، ولی این مساله هنوز مانع از ساخت فناوری‌های جدید قدرتمندی که می‌توانند با سامانه‌های آمریکایی رقابت کنند نشده است.

اواخر سال گذشته، زمانی که یک نفر متوجه شد سامانه هوش مصنوعی شرکت ۰۱٫AI با استفاده از فناوری متن‌باز متعلق به شرکت متا ساخته شده، ۰۱٫AI در رسانه‌های اجتماعی مورد تمسخر قرار گرفت و برخی این مساله را نمادی از وابستگی چین به نبوغ آمریکایی نامیدند.

اما شش ماه بعد ۰۱٫AI نسخه جدیدی از فناوری خود را ارائه کرد که حالا نزدیک به صدر جدول بهترین فناوری‌های جهان قرار دارد. تقریبا در همان زمان تیمی از دانشگاه استنفورد از Llama 3-V رونمایی و ادعا کرد که این مدل نسبت به سایر مدل‌های پیشرو قدرتمندتر است؛ اما یک محقق چینی متوجه شد که Llama 3-V را بر پایه یک سامانه متن‌باز چینی ساخته‌اند.

با این منوال شاید کم‌کم ورق برگردد و جای چین و آمریکا با هم عوض شود.

منبع: nytimes

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=8281

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.