به گزارش بلومبرگ، مقامات پکن به طور شفاهی سازمانهای نظارتی و دولتهای محلی را تشویق کردهاند که انتقال فناوری و صادرات تجهیزات به سایر مناطق را محدود کنند. هدف از این کار تقویت تولید خود چین، کاهش هرگونه تعدیل نیرو و جلوگیری از فرار سرمایه گذاران خارجی در صورت اعمال موانع تجاری جدید توسط ایالات متحده است.
شریک اصلی مونتاژ اپل، شرکت فاکسکان (Foxconn Technology Group،) نتوانست کارکنان چینی خود را به هند بفرستد و کارخانه آن در این کشور نیز قادر به دریافت ماشین آلات تخصصی اضافی از چین نیست. هر چند این اقدام هیچ تاثیر فوری بر تولید آنها نداشته است.
وزارت امور خارجه چین به تازگی در بیانیهای اعلام کرد با همه کشورها یکسان رفتار میکند و درهای آن برای شرکتها از همه جا باز است.
هند در استراتژی اپل برای کاهش اتکای خود به چین در بحبوحه تنشهای تجاری بین واشنگتن و پکن که ممکن است با بازگشت ترامپ به کاخ سفید تشدید شود، بسیار اهمیت دارد. کارخانه مونتاژ فاکسکان در شهر چنای در جنوب هند حدود نیمی از صادرات آیفون این کشور را به خود اختصاص میدهد، اگرچه این شرکت همچنان بخش عمدهای از گوشیهای آیفون را در مرکز چین تولید میکند.
پکن نمیخواهد فاکسکان تولید خود را به مناطق دیگر گسترش دهد. فاکسکان صدها هزار کارگر را در کارخانههای چینی خود استخدام میکند و عملیات بزرگ آن برای زنجیره تامین لوازم الکترونیکی محلی و همچنین اشتغال کلیدی است.
خودروهای برقی، پنلهای خورشیدی
در حالی که روند دور شدن شرکتهای خارجی از چین از زمان دور نخست ریاست جمنهوری ترامپ،آغاز شده بود، اما روند خروج از این کشور در حال حاضر تشدید شده و میتواند شرکتهای فناوری بیشتری را شامل شود. شرایط در کوتاه مدت بهبود نمییابد و فقط بدتر میشود.
محدودیتها در تجهیزات فنی بر تولید خودروهای الکتریکی و پنلهای خورشیدی در هند نیز تأثیر گذاشته است و واحد هندی شرکت سازنده خودروهای برقی چینی بیوایدی و Waaree Energies Ltd، بزرگترین سازنده پنلهای خورشیدی هند تحت تأثیر این اقدام قرار گرفته است.
بلومبرگ قبلاً گزارش داده بود پکن میخواهد انتقال فناوری پیشرفته برای تولید خودروهای برقی را محدود کند و مقامات چین در نشستی در جولای سال ۲۰۲۴ به خودروسازان گفته بودند که نباید هیچ سرمایهگذاری مرتبط با خودرو در هند انجام دهند.
دو کشور اخیراً از بن بست چهار ساله مرزی کاسته و گامهای تدریجی در جهت عادی سازی روابط برداشتهاند. با این حال، هند همچنان محدودیتهای شدیدی را برای سرمایه گذاری چینیها در این کشور اعمال میکند و ویزا را برای اتباع چینی، از جمله مهندسان و تکنسینهای شاغل در تولید با فناوری پیشرفته، محدود میکند.
آسیای جنوب شرقی
چین همچنین از ارسال ماشین آلات خود به کشورهای جنوب شرقی آسیا جلوگیری کرده است. ویتنام، مالزی و تایلند از جمله کشورهایی بودند که تحت تأثیر این تصمیم قرار گرفتند.
شرکای تجهیزاتی اپل مستقر در چین، از جمله شرکت Justec Shenzhen وBozhon Precision Industry Technology، در سال ۲۰۲۴ پرس و جو از مقامات دولتی در مورد دلیل ارسال تجهیزات به هند را آغاز کردند.
منبع: bloomberg