به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، خودروساز دولتی بایک و Zeekr، سازنده خودروهای برقی ممتاز جیلی هر دو برنامههای خود را برای ورود به مصر – مکانی کلیدی برای شرکتهایی که به دنبال دستیابی به خاورمیانه و آفریقا هستند، اعلام کردهاند.
انتظار میرود تا پایان سال ۲۰۲۵، گروه بایک تولید سالانه ۲۰هزار خودروی الکتریکی را در کارخانه مونتاژی که در مصر ایجاد میکند، آغاز کند. در قرارداد با آلکان اتو، یکی از شرکتهای تابعه مصری بینالمللی موتورز (EIM Group) این رقم تا پنجمین سال به ۵۰ هزار دستگاه افزایش خواهد یافت.
این توافق توسط معاون نخستوزیر و وزیر صنعت و حملونقل مصر صورت گرفت. این سرمایهگذاری در راستای هدف عبدالفتاح السیسی رئیسجمهور مصر برای تبدیل این کشور شمال آفریقا به یک مرکز صنعتی منطقهای و بومیسازی صنعت خودرو است. مصر ۱۲۰ هزار متر مربع زمین را برای این پروژه اختصاص داده است.
علاوه بر تأمین نیاز داخلی، این کارخانه با استفاده از موقعیت مصر در محل اتصال آسیا، آفریقا و اروپا به سایر کشورهای آفریقایی و خاورمیانه صادرات خواهد داشت. بیش از ۱۰ درصد تجارت جهانی یا هزاران کشتی سالانه از کانال سوئز مصر عبور میکند، کانالی که دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل میکند و کوتاهترین راه ارتباطی دریایی بین آسیا و اروپا است.
زمانی که کارخانه خودروی برقی در پایان سال آینده تولید خود را آغاز کند، انتظار میرود حدود ۱۲۰۰ شغل برای نیروی کار مصر ایجاد کند.
شرکت بایک چین متعهد به تقویت حضور خود در بازار مصر است. این شرکت اخیراً یک مدل خودروی جدید را از مصر عرضه کرد که اولین عرضه جهانی آن از طریق آن بازار بود.
مصر سرمایهگذاریهای هنگفتی را از چین به ویژه در منطقه اقتصادی کانال سوئز جذب کرده است زیرا شرکتها به دنبال مسیر کوتاهتری به کشورهای اروپایی، خاورمیانه و آفریقا هستند.
شرکت خودروساز برقی Zeekr نیز اعلام کرد قصد دارد تا قبل از پایان سال ۲۰۲۴ وارد بازار مصر شود. این شرکت به دنبال امضای قرارداد توزیع با گروه EIM برای ایجاد یک شبکه فروش و خدمات در مصر است.
با اعمال تعرفههای گمرکی بر خودروهای الکتریکی چینی توسط مکزیک، ایالاتمتحده و اروپا، خودروسازان به دنبال بازارهای جایگزین هستند.
این شرکتها به دلیل موقعیت استراتژیک و هزینههای نیروی کار به مصر کشیده شدهاند و دستمزدهای مصر تقریباً نصف مراکش و همچنین کمتر از آفریقای جنوبی است. این شرایط در کنار آفتاب فراوان، به این معنی است که مکان مناسبی برای افتتاح کارخانههای مونتاژ مرتبط با انرژیهای تجدیدپذیر است. همچنین، در منطقه توافق تجارت آزاد آفریقا و نزدیک به بازارهای با درآمد بالا در خاورمیانه و اروپا قرار دارد.
جنگ روسیه در اوکراین و مسائل تعرفهها در اروپا زنجیره تأمین دستمزد پایین را مختل کرده و تنشها در منطقه شاهد کاهش تعداد کشتیهای استفادهکننده از کانال سوئز به دلیل حملات به کشتیهای تجاری در دریای سرخ بوده است.
با اعمال نرخ تعرفه ۱۰۰ درصدی که به تدریج اعمال میشود، خودروهای برقی چینی عملاً از بازار ایالاتمتحده حذف شدند. اما شرکتهایی مانند چری بر کشورهای در حال توسعه تمرکز کردهاند، بنابراین تعرفههای آمریکا یا اتحادیه اروپا برنامههای آنها را برای آفریقا مختل نمیکند.
به عنوان مثال، چری قصد دارد یک خط مونتاژ در کنیا افتتاح کند. این سرمایهگذاری قبل از اعمال تعرفههای اضافی جدید اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی برنامهریزی شده بود و به تأخیر اعلامشده اخیر در افتتاح کارخانه مونتاژ چری در اسپانیا در واکنش به تعرفههای اتحادیه اروپا ارتباطی ندارد.
سایرین از جمله بیوایدی، نتا و شپینگ وارد بازارهایی مانند مراکش، کنیا، رواندا و آفریقای جنوبی شدهاند.
بیوایدی در ماه سپتامبر سه مدل خودروی الکتریکی را در کنیا معرفی کرد و اکنون پس از عرضه اخیر در زامبیا و ماداگاسکار در ۱۲ بازار آفریقایی حضور دارد.
شرکت نتا – توسعه یافته توسط Zhejiang Hozon New Energy – مدلهای خود را در کنیا رونمایی کرد و برنامهای را برای مونتاژ برخی از آنها اعلام کرد.
همچنین امروزه حضور اتوبوسهای برقی ساخت چین در جادههای کشورهای آفریقایی مانند اتیوپی، کنیا، رواندا و آفریقای جنوبی رایج است.
اما مراکش – که به لحاظ استراتژیک در تقاطع آفریقا و اروپا قرار دارد – به دلیل قراردادهای تجارت آزاد که با ایالاتمتحده و اتحادیه اروپا منعقد کرده است، جایگاهی متمایز دارد که باعث جذب سرمایهگذاری چینی در خودروهای الکتریکی و انرژیهای جدید شده است.
با توجه به توسعه سریع فناوری خودروهای انرژی جدید چینی در دهه گذشته، شرکتها در حال گسترش ردپای جهانی خود در بازارهای مختلف هستند. تنها در سال ۲۰۲۳، صادرات خودروهای انرژی نو چین به آفریقا نسبت به سال پیش از آن، ۲۹۱ درصد رشد داشته است. کشورهای آفریقایی نهتنها از تجارت، بلکه از توسعه زنجیره صنعت نیز استقبال میکنند.
منبع: scmp