این سلولهای بنیادی به تازگی بعد از حدود دو هفته کشت و قرارگیری در شرایط ریزگرانش در ماژول آزمایشگاهی ونتیان (Wentian) ایستگاه فضایی چین، به وسیله فضاپیمای شنژو-۱۵ (Shenzhou 15) به زمین بازگردانده شدهاند.
اکنون تیم تحقیقاتی آکادمی علوم چین (CAS) به رهبری لی ژیائوهوا (Lei Xiaohua)، تجزیه و تحلیلهایی را روی این سلولها انجام خواهند داد. به گفته ژیائوهوا انتظار میرود بعد از اتمام این آزمایش، چین به اولین کشوری بدل شود که سلولهای بنیادی خون در فازهای اولیه را در فضا ایجاد میکند.
تیم تحقیقاتی سلولهای بنیادی پرتوان انسانی را به ایستگاه فضایی فرستاده بودند؛ این نوع سلولها میتوانند همه سلولهای اصلی انسانی را بسازند. مرحله بعدی، مشاهده سلولهای بنیادی پرتوان هنگام متمایز شدن آنها به سلولهای بنیادی خون بود.
ژیائوهوا میگوید: «این سلولهای بنیادی در شرایط رشد و تمایز بیشتری قرار میگیرند تا خوشهای از سلولهای بنیادی خونی مشابه یک خوشه انگور را تشکیل دهند.» تمایز سلولی به فرآیندی گویند که طی آن سلولها از نظر خصوصیات عملکردی به سطح بالاتری گذار میکنند.
مطابق اظهارات ژیائوهوا ،سلولهای بنیادی پرتوان از ظرفیت رشد نامحدودی برخوردارند و میتوانند به هر نوع سلولی در بدن تمایز یابند و آنها را به یک منبع عالی از سلولها جهت بهرهگیری در پزشکی بازساختی تبدیل کنند. پزشکی بازساختی به شاخهای از علم پزشکی جدید اطلاق میشود که هدف از آن ترمیم و احیا بافت یا اندام آسیبدیده است.
پژوهشگران سلولهای بنیادی خون کشتشده در ایستگاه فضایی را با سلولهایی که در زمین رشد کردهاند، مقایسه میکنند. آنها از این طریق در تلاشند تا ژنهای خاصی را کشف کنند که بر روند رشد سلولها در فضا تاثیر میگذارند. این سلولها ماه مه سال جاری میلادی توسط فضاپیمای تیانژو-۶ (Tianzhou-6) به فضا منتقل شده بودند. تیم تحقیقاتی تحت هدایت ژیائوهوا قصد دارد با دو ماموریت بعدی تیانژو پژوهشهای بیشتری را درباره رشد سلولهای بنیادی پرتوان در فضا انجام دهد.
منبع: scmp