به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، برآوردها نشان میدهد که خاورمیانه ۲۲ تا ۲۶ درصد از کل انرژی خورشیدی روی زمین را دریافت میکند. به این ترتیب، چین را شریکی مطلوب میداند، زیرا میداند که دومین اقتصاد بزرگ جهان میتواند سلولهای خورشیدی، خودروهای الکتریکی و باتریهای لیتیوم یون کافی برای این منطقه تولید کند. با توجه به اینکه انرژی پاک مهمترین محرک رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۳ بوده است، چین این ظرفیت را دارد که نقش مهمی در انتقال انرژی خاورمیانه داشته باشد.
سرمایهگذاری بینالمللی چین در فناوری انرژی پاک از ابتدای سال ۲۰۲۳ به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. تخمین زده میشود که شرکتهای چینی بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ در پروژههای انرژی سبز در سراسر خاورمیانه به ارزش ۹٫۵ میلیارد دلار مشارکت داشتهاند.
از منظر چین، این منطقه بازار بسیار جذابی برای توسعه است. بنابراین، جای تعجب نیست که یک هیئت بلندپایه چینی در پانزدهمین نشست مجمع بینالمللی آژانس انرژیهای تجدید پذیر در ابوظبی شرکت کرد. این رویداد بخشی از هفته پایداری ابوظبی بود، پلتفرمی که رهبران سیاست و بخش انرژی جهانی را گرد هم آورد و همچنین به شرکتهای انرژی سبز چینی فرصتی برای تقویت موقعیت خود در امارات متحده عربی و سایر نقاط منطقه داد.
یکی از این شرکتها Jinko Power، یک شرکت خورشیدی مستقر در شانگهای است که نقش مهمی در ساخت نیروگاه خورشیدی الظفره، بزرگترین نیروگاه در جهان ایفا کرد.
دیگر شرکتهای چینی نیز وارد بازار خاورمیانه شدهاند و تمرکز آنها بیشتر بر منطقه خلیجفارس، به ویژه کشورهایی مانند امارات، عربستان سعودی و عمان است. در این کشورها، چینیها با غولهای انرژی سبز محلی همکاری میکنند.
الظفرا که توسط شرکت انرژی ماشینآلات چین ساخته شده است، اکنون به طور مشترک توسط چندین شرکت چینی و امارات متحده عربی، از جمله شرکت توسعهدهنده انرژیهای تجدید پذیر نیمهدولتی مصدر، اداره میشود. این شرکت قصد داشت سال گذشته تجارت خود را با ورود به بازار چین گسترش دهد. اما چه مسئلهای رخ داد؟ اگرچه چین بزرگ است، اما بازار اصلی این شرکت نیست. عبدالعزیز الوبیدلی، مدیرعامل شرکت گفت: رقابت داخلی و محلی قابل توجهی در آنجا وجود دارد که لزوماً ما را خیلی رقابتی نمیکند. وی همچنین خاطرنشان کرد مصدر با این وجود به همکاری با شرکای چینی خود ادامه خواهد داد.
انتظار میرود امارات متحده عربی شریک بزرگی در جاهطلبیهای چین برای صادرات فناوریهای سبز خود به خاورمیانه باشد. به نظر میرسد الحاق اخیر این کشور به گروه کشورهای بریکس تأثیر مثبتی بر روابط انرژی سبز آن با پکن داشته است.
در ماه اکتبر۲۰۲۴، سازنده خودروهای الکتریکی چینی نیو اولین شاسیبلند الکتریکی EL8 خود را در امارات متحده عربی معرفی کرد. سال قبل، نیو ۲٫۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری از شرکت سرمایهگذاری ابوظبی CYVN Holdings برای تقویت ترازنامه خود و حمایت از رشد تجارت تضمین کرد. این سرمایهگذاری مشترک قصد دارد مدلهای خودروی نیو را معرفی کند و یک مرکز تحقیق و توسعه با تمرکز بر فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی، بهویژه رانندگی خودکار ایجاد کند.
چین قصد دارد خود را به عنوان یک شریک مهم در انتقال انرژی دیگر کشورهای خلیجفارس نیز تثبیت کند. در عمان، شرکت ساخت و ساز برق چین، تأسیسات برق خورشیدی Ibri را که بزرگترین پروژه انرژی تجدید پذیر در این کشور است، ساخت. شرکت چینی Hainan Drinda New Energy Technology قصد دارد کارخانهای برای تولید سلولهای فتوولتائیک خورشیدی در عمان بسازد.
در عربستان سعودی، شرکتهای چینی Jinko Solar و TCL Zhonghuan، همراه با شرکای سعودی خود، قصد دارند بیش از ۳ میلیارد دلار در پروژههایی سرمایهگذاری کنند که هدف آن بومیسازی تولید خورشیدی و کمک به تبدیل عربستان سعودی به قطب جهانی برای صادرات انرژیهای تجدید پذیر است.
در نهایت، سفر نخست وزیر لی کیانگ به عربستان سعودی و امارات متحده عربی به همراه هیئتی متشکل از مدیران ارشد شرکتهای انرژی تجدید پذیر چین، به وضوح نشان میدهد که همکاری بین پکن و بازیگران منطقهای در سال ۲۰۲۵ به رشد خود ادامه خواهد داد.
اگرچه بسیاری از کشورهای خاورمیانه هنوز به شدت به صادرات نفت وابسته هستند، با کمک چین، انتقال انرژی سبز میتواند سبد اقتصادی آنها را متحول کند. نکته مهم در این مسئله این است که دولت ترامپ چگونه به جاهطلبیهای انرژی سبز پکن در منطقه و روابط رو به رشد بین کشورهای خلیجفارس و چین واکنش نشان میدهد.
منبع: scmp