به گزارش dws، سال ۲۰۲۳ نقطه عطفی در توسعه ظرفیت تولید انرژی خورشیدی بود و ظرفیت جهانی این نوع انرژی ۳۶ درصد افزایش یافت که در مقایسه با سایر منابع تجدیدپذیر بسیار بیشتر است. البته در عمل میزان تولید برق از انرژی خورشیدی تنها ۲۳ درصد افزایش یافت چون بخشی از ظرفیتها به طور کامل مورد استفاده قرار نمیگیرد.
اما همه اینها مرهون عرضه بسیار زیاد محصولات چینی بوده است که سال گذشته باز هم قیمت پنلهای خورشیدی را بهشدت کاهش داد.
در سال ۲۰۲۳ ظرفیت خورشیدی نصب شده در چین ۵۵ درصد بیشتر از سال قبل از آن بود. این عدد برای هفت کشور بزرگ صنعتی (گروه هفت) ۱۲ درصد و برای سایر کشورهای دنیا ۹/۵ درصد بوده است.
ظرفیت انرژی بادی چین هم ۲۱ درصد رشد کرد که بسیار بیشتر از ۵/۴ درصد گروه هفت و ۳/۵ درصد سایر کشورها بود.
به این ترتیب ۶۳ درصد افزایش ظرفیت خورشیدی و ۶۵ درصد افزایش ظرفیت بادی کل جهان در چین صورت گرفت.
عامل اصلی این توسعه فوقالعاده سریع در چین آن است که دولت به صنعت انرژی خورشیدی یارانه میدهد و در نتیجه قیمت پنلهای خورشیدی کاهش مییابد.
انتظار میرود همین روند در سال جاری هم ادامه پیدا کند. طبق اعلام اداره ملی انرژی چین (NEA)، ظرفیت فتوولتائیک این کشور از ژانویه تا ژوئیه امسال ۱۲۳ گیگاوات افزایش یافت و مجموع ظرفیت نصب شده به ۷۴۰ گیگاوات رسید.
روند تغییرات قیمت پنلهای خورشیدی (در اثر افزایش ظرفیت) نیز قابل توجه است. به گزارش آژانس بینالمللی انرژی، در سال ۲۰۲۳ قیمت نقدی پنل فتوولتائیک تقریبا ۵۰ درصد نسبت به سال قبل از آن کاهش یافت و ظرفیت تولید نسبت به سال ۲۰۲۱ سه برابر شد. با توجه به ظرفیت مراکز تولیدی در حال احداث، عرضه جهانی پنلهای خورشیدی تا پایان سال ۲۰۲۴ به ۱۱۰۰ گیگاوات خواهد رسید و پتانسیل تولید احتمالا سه برابر پیشبینیهای فعلی درباره میزان تقاضای این پنلها خواهد بود.
به نظر میرسد که چین همچنان در جایگاه نخست دنیا باقی بماند. اتحادیه اروپا حدود ۹۰ درصد محصولات فتوولتائیک خود را از چین وارد میکند و نگران خطرات احتمالی وابستگی بیش از حد به چین است. ولی سیاستگذاران آمریکایی با اعمال محدودیتهای تجاری و ارائه تخفیفهای مالیاتی، از منافع تولیدکنندگان پنلهای خورشیدی خود حفاظت کردهاند.
در همین راستا «منشور انرژی خورشیدی اروپا» در ۱۵ آوریل ۲۰۲۴ به امضا رسید تا اجرای دقیق قوانین مربوط به رقابت و کمکهای دولتی در صنعت فتوولتائیک را تضمین نماید.
منبع: dws