به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، شی جینپینگ در یک جلسه مطالعاتی دفتر سیاسی حزب گفت چین از «نظام جدید بسیج ملی» خود استفاده خواهد کرد تا گلوگاههایی مانند تراشههای پیشرفته را هدف قرار دهد.
چین در تلاش است که از ایالاتمتحده در زمینه هوش مصنوعی پیشی بگیرد و به رهبر جهانی در این حوزه تبدیل شود؛ حوزهای که برای ارتقای موقعیت صنعتی این کشور بسیار کلیدی تلقی میشود.
شی اضافه کرد با وجود برخی پیشرفتها، در چین هنوز کار زیادی باقیمانده تا بتوان به «خودکفایی» در این حوزه دست یافت.
وی گفت: «ما باید شکاف فناورانه را بپذیریم، تلاشهای خود را دوچندان کنیم تا نوآوری فناورانه، توسعه صنعتی، کاربردها و نظام نظارتی مرتبط با هوش مصنوعی را بهطور جامع به جلو ببریم. چین باید به تقویت پژوهشهای بنیادی ادامه دهد و تمرکز خود را بر غلبه بر فناوریهای هستهای مانند تراشههای پیشرفته و نرمافزارهای پایه معطوف کند تا بتوان یک سامانه نرمافزاری و سختافزاری پایه در حوزه هوش مصنوعی ایجاد کرد که مستقل، قابلکنترل و مبتنی بر همکاری باشد. سپس باید از هوش مصنوعی برای رهبری دگرگونی در الگوی پژوهش علمی استفاده کنیم و به پیشرفتهای فناورانه در حوزههای گوناگون شتاب ببخشیم.»
اصطلاح «نظام جدید بسیج ملی» اصطلاحی است که حزب کمونیست برای توصیف سیستم چینیِ هدایت منابع در سراسر چین به سوی اهداف راهبردی به کار میبرد. این شامل قدرتهای سیاستگذاری دولت در زمینههایی مانند حقوق مالکیت فکری، هزینهکردهای مالی، مالیات و تدارکات دولتی است.
شی در سخنرانی اخیر خود گفت حمایتهای سیاستی برای توسعه هوش مصنوعی بسیار مهم هستند و مجموعهای از این ابزارها باید برای حمایت از این هدف به کار گرفته شوند.
او همچنین گفت که چین باید آموزش در زمینه هوش مصنوعی را در تمام سطوح ترویج کند و از پژوهش علمی و مسیرهای شغلی در این حوزه حمایت کند تا استعدادهای برتر هوش مصنوعی را پرورش دهد.
در حالی که او از «فرصتهای توسعهای بیسابقه» که هوش مصنوعی به همراه دارد سخن گفت، همچنین هشدار داد که این فناوری با «ریسکها و چالشهای بیسابقه» همراه است.
رئیسجمهور چین افزود: «ما باید روندهای توسعه هوش مصنوعی را درک کنیم و فرایند تدوین و بهبود قوانین و مقررات، سیاستها، سامانههای کاربردی و استانداردهای اخلاقی مربوط به آن را تسریع بخشیم و باید یک سامانه پایش، هشدار ریسک و پاسخ اضطراری ایجاد کنیم تا اطمینان حاصل شود که هوش مصنوعی ایمن، قابل اعتماد و قابلکنترل باشد.»
او همچنین گفت چین با کشورهای جنوب جهانی برای توسعه ظرفیتهای هوش مصنوعی و کاهش شکاف جهانی هوشمندی همکاری خواهد کرد.
از زمان معرفیChatGPT در نوامبر ۲۰۲۲، ایالاتمتحده و چین وارد رقابتی پرشتاب در حوزهای شدهاند که اکنون به عنوان جبهه بزرگ بعدی رقابت جهانی میان آنها دیده میشود.
امیدهای چین برای سلطه بر این حوزه با محدودیتهای صادراتی ایالاتمتحده در زمینه تراشههای پیشرفته تضعیف شد، اما فعالان چینی در سال گذشته فاصله خود را در توسعه هوش مصنوعی کاهش دادهاند.
استارتاپ چینی دیپسیک در ژانویه ۲۰۲۵ جهان را با ربات چت R1 خود شگفتزده کرد؛ عملکردی که با رقبای آمریکایی برابری میکرد، ولی با هزینهای بسیار کمتر.
همزمان، دو اقتصاد بزرگ جهان درگیر جنگ تجاری فزایندهای هستند که از تعرفههای جدید اعمالشده توسط رئیسجمهور وقت آمریکا، دونالد ترامپ، بر کالاهای چینی آغاز شد — تعرفههایی که بر بسیاری از محصولات به ۱۴۵ درصد رسیدهاند. پکن نیز در پاسخ، تعرفههایی تا ۱۲۵ درصد بر واردات از ایالاتمتحده وضع کرده است.
منبع: scmp