در سالهای اخیر افزایش تقاضا از سوی منظومههای ماهوارهای عظیم که قصد دارند دهها هزار ماهواره را در مدار پایین زمین مستقر کنند، باعث رشد فناوریهای پیشرفته پرتاب و بازیابی ماهوارهبر شده است.
در ادامه به برخی از پیشرفتهای اخیر شرکتهای چینی در حوزه ماهوارهبرهای بازگشتپذیر اشاره خواهد شد.
رقابت حساس برای بازگشت از مدار لئو
یکی از شرکتهای نسبتا نوظهور فعال در زمینه توسعه ماهوارهبرهای چینی گلکتیک انرژی (Galactic Energy) نام دارد. نخستین ماهوارهبر این شرکت، پالاس-۱ (PALLAS-1)، یک ماهوارهبر دو مرحلهای با سوخت اکسیژن مایع و نفت سفید، وزنی در حدود ۲۹۰ تن در زمان پرتاب دارد و میتواند تا ۸ تن محموله را به مدار پایین زمین ارسال کند.
این ماهوارهبر اولین پرواز خود را در نیمه اول امسال انجام خواهد داد و دو ماموریت تجاری دیگر نیز در برنامه دارد. بر اساس موفقیتهای پالاس-۱، ماهوارهبر پالاس-۲ با ظرفیت حمل بار ۳۰ تن به مدار پایین زمین طراحی شده و مراحل مونتاژ و آزمایش آن تا پایان امسال تکمیل خواهد شد.
PALLAS-1
شرکت شناختهشدهتر لنداسپیس (LandSpace) در سپتامبر سال گذشته، با موفقیت اولین آزمایش پرواز و فرود عمودی ماهوارهبر ژوکه-۳ (Zhuque-3) را با استفاده از پیشرانه متان و اکسیژن مایع انجام داد. این ماهوارهبر در سال جاری برای نخستین بار پرتاب خواهد شد و سه ماموریت را به انجام خواهد رساند. ژانگ چانگوو (Zhang Changwu)، مدیرعامل لنداسپیس اعلام کرد: «در این مأموریتها مجموعا ۶۰ تن محموله به فضا ارسال خواهد شد و هدف ما دستیابی به بازیابی موفقیتآمیز مرحله اول ماهوارهبر در این پروازها است»
از سوی دیگر، شرکت آی-اسپیس (i-Space) نیز در حال توسعه ماهوارهبر بازیابیپذیر SQX-2Y است و در ۲ نوامبر و ۱۰ دسامبر ۲۰۲۳ آزمایشهای پرواز و فرود عمودی را با موفقیت به پایان رساند. این آزمایشها پایهگذار توسعه نسل بعدی ماهوارهبرهای این شرکت یعنی SQX-3 هستند که نخستین پرتاب مداری و بازیابی آن برای دسامبر امسال برنامهریزی شده است.
طبق اعلام جی هایبو (Ji Haibo)، معاون مدیرعامل آی-اسپیس، پس از بازیابی موفق مرحله اول ماهوارهبر، این مرحله تعمیر و با یک مرحله دوم جدید ترکیب شده و برای اولین پرواز بازگشتپذیر در ژوئن سال آینده آماده خواهد شد. پلتفرم بازیابی دریایی برای این ماموریت نیز از نوامبر سال گذشته در حال ساخت است.
گامهای بلند دیپ بلو آیرواسپیس برای آینده فضایی ارزانتر
شرکت دیپ بلو آیرواسپیس (Deep Blue Aerospace) نیز در مسیر توسعه ماهوارهبرهای قابل استفاده مجدد، با ماهوارهبر نبیولا-۱ (Nebula-1) که از اکسیژن مایع و نفت سفید به عنوان سوخت استفاده میکند، پیشرفت چشمگیری داشته است. این شرکت قصد دارد از سال ۲۰۲۷ پروازهای تجاری زیرمداری را آغاز کند.
آزمایش نبیولا-۱
نبیولا-۱ تاکنون ۱۰ مورد از ۱۱ آزمایش حیاتی را در تست بازیابی عمودی در ارتفاع بالا در سپتامبر سال گذشته با موفقیت پشت سر گذاشته است. همچنین، آزمایشهای گسترده بازیابی در ارتفاع بالا برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ برنامهریزی شده تا پایداری فناوری بررسی شود و دادههای لازم برای دستیابی به پرتاب و بازیابی کامل مداری جمعآوری گردد.
دیپ بلو آیرواسپیس تلاش میکند تا به کمک بازگشتپذیری هزینه سفرهای فضایی را کاهش دهد و امکان تجربه سفر فضایی را برای افراد بیشتری فراهم کند.
منبع: spacedaily