سازمان ملی فضایی چین اعلام کرده است که در این سال، مجموعهای از ماموریتهای مهم از جمله نمونهبرداری از سیارک، ارسال فضانورد به ایستگاه فضایی چین و همچنین همکاریهای گسترده بینالمللی در حوزه ماهواره و تحقیقات فضایی انجام خواهد پذیرفت.
در صدر این ماموریتها، پروژه «تیانون-۲» (Tianwen-2) قرار دارد که با هدف عبور از کنار یک سیارک و انجام نمونهبرداری به فضا پرتاب میگردد. به گفته لیو یونفِنگ (Liu Yunfeng)، معاون اداره مهندسی سامانههای سازمان ملی فضایی چین (CNSA)، در نشست خبری مرتبط با دهمین روز فضایی چین (Space Day of China) افزود ماموریتهای سرنشیندار شنژو-۲۰ (Shenzhou-20) و شنژو-۲۱ (Shenzhou-21) نیز در سال جاری میلادی پرتاب خواهند شد.
ماموریت تیانون-۲
گسترش همکاریهای فضایی بینالمللی
در حوزه همکاریهای بینالمللی، چین دو پروژه مهم را در دستور کار دارد:
- ماموریت مشترک چین و اروپا با عنوان اسمایل(SMILE) : این کاوشگر با مشاهده برهمکنش پویا بین باد خورشیدی و مگنتوسفر (منطقه مغناطیسی پیرامون یک جرم فضایی) زمین به ارتباط بین آنها در راستای توسعه آشکارسازهای درون مداری میپردازد.
- یک ماهواره پایش الکترومغناطیسی که با همکاری مشترک چین و ایتالیا توسعه یافته و در زمینه پیشبینی زلزله به پژوهشگران کمک خواهد کرد.
فضا در خدمت توسعه پایدار و مدیریت بحران
چین همچنین در چارچوب همکاری با کشورهای عضو بریکس، توسعه منظومه ماهوارهای سنجش از دور بریکس (BRICS Remote Sensing Satellite Constellation) را ادامه خواهد داد؛ پروژهای که هدف آن افزایش تبادل دادههای اضطراری در مواقع بحران است.
از سوی دیگر، چین اعلام کرد که خدمات ماهوارهای خود را در اختیار کشورهای عضو معاهده کمربند و جاده (Belt and Road Initiative) قرار خواهد داد. این خدمات به تقویت توانمندیهای فضایی این کشورها در حوزههایی نظیر کشاورزی هوشمند، پیشگیری از بلایای طبیعی و توسعه شهرهای هوشمند کمک خواهد کرد.
دهمین سالگرد روز فضایی چین در ۲۴ آوریل ۲۰۲۵ در شانگهای برگزار میشود و شامل مراسم افتتاحیه، نمایشگاههای علمی، نشستهای فرهنگی و کنفرانسهای دانشگاهی خواهد بود. این روز به عنوان نماد پیشرفتهای علمی-فناوری چین در فضا، بستری برای تبادل ایدهها و نمایش توانمندیهای فضایی این کشور فراهم میآورد.
منبع: cgtn