وزارت خزانه داری آمریکا چندی پیش اعلام کرد دولت جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، شرکت هوش مصنوعی چینی SenseTime Group و دو مقام ارشد دولتی در شین جیانگ را به دلیل ادعای نقض حقوق بشر تحریم اقتصادی کرده است.
ظاهراً این اقدام برنامههای شرکت برای فروش سهام در یک عرضه اولیه عمومی را پس از اینکه در اوایل این هفته به نصف کاهش یافت، مختل کرده است.
معاون وزیر خزانه داری آمریکا در این باره گفت: خزانه داری آمریکا از ابزارهای خود برای افشا و پاسخگو کردن عاملان نقض جدی حقوق بشر استفاده میکند.
این تحریمها به اقدامات قبلی دولت آمریکا برای سرکوب شرکتها و مقامات چینی میافزاید که حقوق ایغورها و دیگر گروههای اقلیت قومی در شین جیانگ را نقض میکنند و موضع تند بایدن در قبال پکن را تقریباً یک سال پس از ریاستجمهوریاش تثبیت میکنند.
وزارت خزانه داری SenseTime را به لیست سیاه سرمایه گذاری دولت آمریکا اضافه کرد که آمریکاییها را از خرید سهام این شرکت منع میکند.
به گزارش وال استریت ژورنال و بلومبرگ، این اقدام درست زمانی انجام میشود که این شرکت در حال آماده شدن برای ارائه یک عرضه اولیه ۷۶۸ میلیون دلاری در بورس اوراق بهادار هنگ کنگ بوده است، که اکنون به نظر میرسد به دلیل اقدام واشنگتن به تاخیر افتاده است.
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین دو مقام شین جیانگ را تحریم کرد: شهرت ذاکر، که حداقل از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ به عنوان رئیس دولت منطقهای شین جیانگ فعالیت میکرد، و ارکن تونیاز، رئیس فعلی و معاون سابق رئیس در زمان ذاکر. هر دو مرد ایغور تبار هستند.
تحریمها علیه ذاکر و تونیاز – که بر اساس قانون جهانی Magnitsky صادر شده است – عملاً آنها را از دسترسی به سیستم مالی ایالات متحده منع میکند. آنها همچنین از دریافت ویزا برای ورود به ایالات متحده منع شدهاند.
این اقدام همزمان با روز جهانی حقوق بشر، که یادآور سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ است، اتخاذ و اجرا شد.
اقدامات اعلام شده به فهرست رو به رشدی از نهادها و مقامات چینی اضافه میشود که به دلیل سیاستهای پکن در شین جیانگ با همان تحریمهای Magnitsky هدف قرار گرفتهاند.
این فهرست شامل شرکت Production and Construction در شین جیانگ است که بخشهای عظیمی از اقتصاد این منطقه را کنترل میکند.
شرکتهای فناوری چین پیش از این به دلیل نقشهای ادعایی در کمک به پکن در اجرای سیاستهایش در شین جیانگ، تحت نظارت شدید دولت بایدن و دولت دونالد ترامپ قرار گرفته بودند.
گروههای حقوقی، تحلیلگران و دولت ایالات متحده ابراز نگرانی کردهاند که فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی، تشخیص چهره و سایر ابزارهای بیومتریک برای ردیابی و نظارت بر ایغورها و سایر گروههای اقلیت در منطقه دورافتاده شین جیانگ، استفاده شده است.
وزارت خزانه داری آمریکا افزود: بازداشت دسته جمعی ایغورها بخشی از تلاش مقامات جمهوری خلق چین برای استفاده از بازداشتها و نظارت مبتنی بر دادهها برای ایجاد یک دولت پلیسی در منطقه شین جیانگ است.
پکن تمام اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر در شین جیانگ را رد میکند و میگوید که سیاستهای این کشور به رهایی مردم از فقر و مقابله با «افراط گرایی» مذهبی کمک میکند.
دیگر شرکتهای فناوری چینی، از جمله شرکت نظارتی هایک ویژن و تولیدکننده هواپیماهای بدون سرنشین DJI، قبلاً به «فهرست سیاه وزارت بازرگانی آمریکا» اضافه شدهاند که عملاً شرکتهای آمریکایی را از فروش هرگونه تجهیزات یا تدارکات به آنها باز میدارد.
ماه گذشته، بایدن قانون جدیدی را امضا کرد که به موجب آن تعدادی از شرکتهای فناوری چینی که خطر امنیت ملی برای ایالات متحده محسوب میشوند، از دریافت مجوزهای تجهیزات جدید از رگولاتورهای مخابراتی ایالات متحده منع شدهاند.
SenseTime اکنون یکی از دهها شرکت چینی است که در معرض ممنوعیت سرمایهگذاری دولت قرار دارند، که شرکتهایی را هدف قرار میدهد که به گفته دولت بخشی از “مجتمع نظامی-صنعتی” چین هستند.
این ممنوعیت برای اولین بار طی یک فرمان اجرایی سال گذشته در دوران دولت ترامپ به اجرا درآمد و در ژوئن توسط بایدن گسترش یافت.