در فاز ۲ کارآزمایی بالینی ۶۱ درصد بیماران پاسخ فعالیت ضد توموری را بعد از مصرف داروی سانووزرتینیب نشان میدهد که این میزان بیشتر از هر نامزد دارویی که قبلا برای سرطان ریه معرفی شده است.
هدف از استفاده این دارو مبارزه با نوع خاصی از سرطان ریه است که در آن تومور حاوی جهش (درج اگزون ۲۰) است.
چشم انداز درمانی برای سرطان ریه سلول غیر کوچک با جهشهای درج اگزون ۲۰ ژن گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی پیچیده است. بیماران و ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی مدتهاست که به دنبال امید در قالب درمانهای مؤثری بودهاند که از پیشرفت بیامان بیماری جلوگیری کنند. تا به امروز، مهارکنندههای تیروزین کیناز، برای بیماران مبتلا به سرطان ریه سلول غیر کوچک که دارای جهشهای فعالکننده رایجتر در مقایسه با اگزون ۲۰ هستند در سراسر جهان تأیید شدهاند.
جهشهای درج اگزون ۲۰ گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی تقریباً در ۲ درصد از بیماران مبتلا به سرطان ریه سلول غیر کوچک شناسایی میشود. به دلیل عدم درمان موثر، پیش آگهی این بیماران به طور معمول ضعیف است. داروی سانووزرتینیب به عنوان یک مهارکننده خوراکی، قوی، برگشت ناپذیر و انتخابی ژن گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی تیروزین کیناز طراحی شده است که فعالیتی را در برابر اگزون ۲۰ و سایر جهشها نشان میدهد. داروی سانووزرتینیب هم در ردههای سلولی و هم در مدلهای زنوگرافت، فعالیت ضد توموری قوی نشان میدهد. در دو مطالعه بالینی فاز I، سانووزرتینیب تا ۴۰۰ میلی گرم یک بار در روز تزریق شد. در این کارآزمایی اثر ضد توموری در دوزهای ۱۰۰ میلی گرم و بالاتر در بیماران با متاستاز مغزی پایه مشاهده شد.
این داروی جدید که توسط دانشمندان چینی کشف شد است، برای بیمارانی که با یک نوع فرعی غیرمعمول و سرکش از سرطان ریه دست و پنجه نرم میکنند که با درمانهای مرسوم مانند شیمی درمانی مبتنی بر پلاتین کاهش نمییابد، تحقیقات بالینی نتایج دلگرم کنندهای را نشان میدهد و چراغ امیدی را ارائه میدهد.
این داروی جدید توسط یک شرکت بیودارویی مستقر در استان جیانگ سو در شرق چین ساخته شده است.
این دارو از سوی اداره ملی محصولات پزشکی چین و سازمان غذا و داروی ایالات متحده، نامهای درمانی موفقی را دریافت کرد.
در چین، سرطان ریه اولین نوع سرطان با بالاترین میزان بروز و مرگ و میر و دومین سرطان شایع در سراسر جهان است. میتوان آن را به دو دسته اصلی تقسیم کرد که در میان آنها حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد سرطان ریه سلول غیر کوچک است.
حدود ۳۰ درصد از تومورهای دارای جهش در ژن گیرنده فاکتور رشد اپیدرمی هستند که این میزان در آسیا بالاترین و در اروپا کمترین میزان گزارش شده است.
طبق اطلاعات در دسترس عموم، سالانه حدود ۶۴۰۰۰ مورد جدید سرطان ریه در نتیجه این جهش رخ میدهد که ۳۰۰۰۰ مورد آن در چین است. اما همچنان نیاز به رویکردهای درمانی جدید وجود دارد.
فاز ۲ کارآزمایی بالینی این دارو در ۳۷ مرکز پزشکی در چین انجام شد که ۱۰۴ بیمار ثبت نام کردند. آخرین بیمار ثبت نام شده حدود شش ماه پیگیری شد.
این مطالعه در نهایت ۹۷ بیمار را برای تجزیه و تحلیل اثربخشی غربالگری کرد. همه آنها حداقل یک خط درمان سیستمیک قبلی، از جمله شیمی درمانی معمولی مبتنی بر پلاتین را دریافت کرده بودند. مشخص شد که ۵۹ بیمار به تومور پاسخ دادند و به «نرخ پاسخ عینی» ۶۱ درصد رسیدند. تمام پاسخهای تومور پاسخهای جزئی بودند.
بر اساس دادهها، این دارو در ماه آگوست توسط اداره ملی محصولات پزشکی چین برای درمان سرطان ریه پیشرفته با این جهش ژنی خاص پس از شیمیدرمانیهای مبتنی بر پلاتین تأیید مشروط دریافت کرد و اولین درمان خانگی تأیید شده در چین را نشان داد.
علاوه بر چین، آزمایشات بالینی ثبت جهانی این دارو در ایالات متحده، اروپا، کره جنوبی و استرالیا و سایر نقاط در حال انجام است.
منبع: scmp