دانشگاههای سرزمین اصلی چین در تلاش هستند تا مدارس و دپارتمانهای جدیدی را متمرکز بر نیمه هادیها ایجاد کنند، آن هم با هدف تلاش برای توسعه استعدادهای ماهرتر در جهت حمایت از هدف راهبردی پکن برای خودکفایی در زمینه تولید تراشهها در میان رقابت شدید فناوری پیشرفته این کشور با ایالات متحده.
دانشگاه فناوری شنجن، یک موسسه آموزش عالی که در سال ۲۰۱۸ توسط استان گوانگدونگ جنوبی و شهر ساحلی معروف به دره سیلیکون چین تاسیس شد، هفته گذشته اعلام کرد که با همکاری Semiconductor Manufacturing International Corp یک مدرسه با محوریت مدارهای همگرا (IC) ایجاد کرده است، بزرگترین و پیشرفته ترین ریخته گری تراشهها در چین.
بنا بر اعلام این دانشگاه، پاییز امسال ۶۰ دانش آموز در این مدرسه جدید ثبت نام خواهند کرد و به آنها آموزش میدهد تا در طراحی و ساخت IC استعداد بالایی کسب کنند.
این اقدام به دنبال اعلام دانشگاه تسینگوا در ماه آوریل برای افتتاح کالج تخصصی IC در پکن “در بحبوحه نیازهای راهبردی قابل توجه کشور” بود.
دانشگاههای شهرهای شرقی هانگجو در استان ججیانگ و نانجینگ در استان جیانگ سو و همچنین استان آنهویی در شرق چین که محصور در خشکی است، کالجهای جدیدی را نیز متمرکز بر آموزش نیمه هادی برای تربیت نیروی کار ماهر برای این صنعت تاسیس کردهاند.
این ابتکارات در حالی صورت گرفته است که وزارت آموزش و پرورش اقدام به ارتقا علوم و مهندسی فناوری اطلاعات به عنوان یک برنامه دانشگاهی با اولویت مهم کرده است، که دانشگاههای کشور را به ایجاد مدارس جدید اختصاص داده شده در این زمینه ترغیب کند.
این وزارتخانه ۳۷ رشته برای مقاطع کارشناسی دانشجویانی که در ماه سپتامبر وارد دانشگاه میشوند، اضافه کرده است. حدود ۱۸ رشته از این رشتهها مربوط به محاسبات، هوش مصنوعی و رشتههای الکترونیکی مانند علوم اطلاعات کوانتومی و حمل و نقل هوشمند است.
قبل از موج جدید برنامه دانشگاههای مربوط به نیمه هادی، دانشگاه Beihang که قبلاً به عنوان دانشگاه هوانوردی و فضانوردی پکن شناخته میشد، سال گذشته دانشکده میکرو الکترونیک خود را به “علم و مهندسی IC” تغییر نام داد. دانشگاه شنجن، دانشگاه شاندونگ و دانشگاه عادی چین جنوبی هر یک موسسههای نیمه هادی را در سال ۲۰۱۹ تاسیس کردهاند.
افزایش برنامه دانشگاههای مرتبط با IC نشان میدهد که چگونه چین تلاشهای خود برای ایجاد صنعت نیمه هادی را مضاعف کرده است، آن هم به دلیل جنگ فناوری و تجاری با واشنگتن و کمبود استعداد فناوری پیشرفته علی رغم میلیاردها دلار سرمایه گذاری برای توسعه یک زنجیره تامین تراشه داخلی در سطح جهانی.
پکن قصد دارد به عنوان بخشی از برنامه پنج ساله چهاردهم، سرمایه گذاری در بخش تحقیقات علمی اساسی، از جمله در نیمه هادیها را به ۸ درصد از کل هزینههای تحقیق و توسعه افزایش دهد.
فقدان استعداد در صنعت نیمه هادی، همچنان مانع تلاش چین برای رسیدن به غرب در فناوریهای پیشرفته است. برای پر کردن این خلا، شرکتهای نیمه هادی چینی در تلاشند استعدادهای بیشتری از تایوان، به ویژه مدیران باسابقه را جذب کنند.
آمارهای مرکز توسعه صنعت اطلاعات چین نشان میدهد تقریباً ۵۱۲ هزار نفر در صنعت نیمه هادی چین تا پایان سال ۲۰۱۹ مشغول به کار بودند که به سختی تقاضای این بخش برای نیروی کار ۷۴۵ هزار نفری تا سال ۲۰۲۲ را برآورده میکند.
منبع