• امروز : سه شنبه - ۹ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 29 April - 2025
1

اهداف پشت پرده چین از گسترش سریع نفوذ فضایی خود در آمریکای لاتین

  • کد خبر : 9880
  • ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۸:۳۰
اهداف پشت پرده چین از گسترش سریع نفوذ فضایی خود در آمریکای لاتین
چین در سال‌های اخیر حضور خود را در بخش‌هایی از آمریکای لاتین با هدف توسعه زیرساخت‌های فضایی و علمی گسترش داده و این منطقه به‌ویژه برای برنامه‌های فضایی چین جایگاهی راهبردی پیدا کرده است.

به گفته متیو پی. موقعیت جغرافیایی منطقه آمریکای لاتین و رشد زیرساخت‌های فضایی چین، آن را به مکانی ایده‌آل برای ردیابی ماهواره‌ها و مشاهده اعماق فضا تبدیل کرده است.

رصدخانه جدید چین در شیلی

در بیابان آتاکاما (Atacama Desert) در شمال شیلی، ساخت پارک نجومی ونتارونِس (Ventarrones Astronomical Park) آغاز شده است. این پروژه با مدیریت مشترک دانشگاه کاتولیک شمال شیلی (North Catholic University) و رصدخانه ملی نجوم چین (NAOC) وابسته به آکادمی علوم چین (CAS) انجام می‌شود. سرمایه‌گذاری اولیه چین در این طرح، ۸۱ میلیون دلار اعلام شده که شامل نصب صدها تلسکوپ خواهد بود.

رصدخانه جدید «سررو ونتارونِس» تنها ۶۰ کیلومتر با منطقه سررو آرمازونِس (Cerro Armazones) فاصله دارد؛ جایی که تلسکوپ بسیار بزرگ (ELT) — بزرگ‌ترین تلسکوپ جهان — توسط رصدخانه جنوبی اروپا (ESO) در حال ساخت است و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۸ به بهره‌برداری برسد.

تلسکوپ ELT

منطقه‌ای که رصدخانه چینی در آن در حال ساخت است، از مراکز مهم استخراج کبالت، لیتیوم و آهن محسوب می‌شود. چین پیش‌تر نیز در این حوزه فعال بوده و شرکت چینی تسینگشان (Tsingshan Holding Group) قرار است با سرمایه‌گذاری ۲۳۳ میلیون دلاری کارخانه‌ای برای تولید باتری لیتیومی در این منطقه راه‌اندازی کند. اما نگرانی‌هایی نیز در خصوص استفاده دوگانه از این فناوری‌ها مطرح است. ایستگاه‌های زمینی چین در این منطقه، علاوه بر نقش علمی و پشتیبانی از ارتباطات ماهواره‌ای، می‌توانند برای رهگیری سیگنال‌ها و جمع‌آوری اطلاعات حساس نیز مورد استفاده قرار گیرند.

ایستگاه‌های بحث‌برانگیز در آرژانتین و ونزوئلا

در آرژانتین، ایستگاه فضایی اسپاسیو لِخانو (Espacio Lejano) از سال ۲۰۱۶ فعالیت می‌کند و توسط واحد کنترل پرتاب و ردیابی ماهواره‌ای چین اداره می‌شود؛ نهادی که زیرمجموعه ارتش آزادی‌بخش خلق چین (PLA) است و در حوزه‌های جنگ الکترونیک، سایبری و فضایی فعالیت دارد.

طبق پژوهش اندیشکده آمریکایی بروکینگز (Brookings Institution)، این فناوری‌ها قابلیت هدایت موشک‌های مافوق صوت را نیز دارند که می‌تواند تهدیدی جدی برای منطقه و حتی نیم‌کره غربی باشد، به‌ویژه آنکه قرارداد امضاشده میان چین و آرژانتین، اجازه بهره‌برداری از ایستگاه را برای مدت ۵۰ سال به چین داده است.

ایستگاه فضایی اسپاسیو لِخانو

از ونزوئلا تا برزیل؛ چین به دنبال هم‌پیمانان فضایی

در ونزوئلا و در دوران هوگو چاوز (Hugo Chávez)، شرکت چینی گریت وال (China Great Wall Industry Corporation) ایستگاه کنترل ماهواره‌ای ال سامبررو (El Sombrero Satellite Control Ground Station) را احداث کرد. این ایستگاه امکان ارتباط، پایش و کنترل ماهواره‌های ونزوئلایی را فراهم می‌کند. شرکت گریت وال یکی از زیرمجموعه‌های شرکت علوم و فناوری هوافضای چین (CASC)  پیمانکار اصلی تجهیزات نظامی و فضایی چین است.

چین همچنین در سال ۲۰۲۳ با آژانس بولیواری فعالیت‌های فضایی ونزوئلا (ABAE) تفاهم‌نامه‌ای برای پیوستن به پروژه ایستگاه تحقیقاتی بین‌المللی ماه (ILRS) امضا کرد؛ پروژه‌ای که قرار است تا سال ۲۰۳۰ راه‌اندازی شود.

گسترش زیرساخت‌های فضایی چین در آمریکای لاتین نشان‌دهنده رویکردی چندلایه است که در آن اهداف علمی، اقتصادی و امنیتی به‌طور همزمان دنبال می‌شود. در حالی که این سرمایه‌گذاری‌ها می‌توانند به توسعه فناوری و پژوهش علمی در منطقه کمک کنند، اما نگرانی‌ها درباره استفاده‌های نظامی و اطلاعاتی از این زیرساخت‌ها و خطر وابستگی بلندمدت کشورهای میزبان به چین، ابعاد راهبردی این تحرکات را پررنگ‌تر کرده است.

منبع: dialogo-americas

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=9880

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.