به گزارش چاینا دیلی، این مطالعه که در در مجله معتبر منتشر شد، با بهرهگیری از فناوری نوآورانه توالییابی تکسلولی توسعهیافته، نشان میدهد که فرآیند پیری برگها صرفاً به معنای پوسیدگی و زوال نیست، بلکه یک رویداد بسیار هماهنگ و هدفمند است که طی آن، برگهای مسن، مواد مغذی خود را برای حمایت از رشد قسمتهای دیگر گیاه منتقل میکنند.
در این پژوهش، محققان با تجزیه و تحلیل ۹۱۳,۷۶۹ هسته سلولی جداگانه از ۲۰ بافت مختلف گیاه آرابیدوپسیس تالیانا – گیاهی کوچک و گلدار که بهطور گسترده در تحقیقات زیستی استفاده میشود – اطلس جامعی از چرخه کامل زندگی این گیاه، از جمله ریشه، ساقه، برگ، گل و غلاف بذر، تهیه کردهاند. این نقشه دقیق، رفتار سلولها را در طول زمان و در نقاط مختلف بدن گیاه به تصویر میکشد.
دانشمندان و محققین ارشد مؤسسهای در ووهان و نویسندهی اصلی مقاله، در خصوص نتایج این مطالعه بیان داشتند: «این یافتهها فقط به درک بهتر ما از مدیریت مواد مغذی توسط گیاهان کمک نمیکند، بلکه میتواند راهکارهای عملی برای افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی و ارتقای کشاورزی پایدار ارائه دهد.»
آنها تأکید کردند که این مطالعه مرزهای علوم گیاهی را جابهجا کرده و درک ما از تطابق گیاهان با محیط را دگرگون خواهد ساخت.
پژوهش همچنین فرآیند انتقال پیچیده مواد مغذی در طول پیری برگها را بررسی کرده است. نتایج نشان میدهد که برگهای پیر، قندها و پروتئینهای خود را به جای تلف کردن، به بخشهای دیگر گیاه که در حال رشد هستند – مانند گلها، ریشهها و بذرها – منتقل میکنند.
استاد دانشگاه ووهان و عضو آکادمی علوم چین، این تحقیق را یک منبع ارزشمند برای زیستشناسان گیاهی دانست و گفت: «این اطلس میتواند به طور مستمر برای پاسخ به پرسشهای بنیادی زیستی درباره پیری و سایر فرآیندهای رشد گیاه مورد استفاده قرار گیرد.»
این اطلس گامی بلند در زیستشناسی گیاهی بوده است و «اطلس تکهستهای رونویسی آرابیدوپسیس که در این مطالعه ارائه شده، استانداردی جدید برای ادغام ژنومیک تکسلولی با فیزیولوژی گیاهی ایجاد میکند و زمینهساز مهندسی هدفمند فرآیند پیری و بهینهسازی مصرف مواد مغذی در کشاورزی خواهد بود.»
این پژوهش، نهتنها تحول بزرگی در علوم گیاهی ایجاد کرده، بلکه میتواند پایهگذار موجی از نوآوری در تولید محصولات زراعی با کارایی بالا و مقاومت بیشتر در برابر تغییرات اقلیمی باشد.
منبع: chinadaily