دوره اخیر این نمایشگاه که از ۱۲ تا ۱۷ نوامبر سال جاری برگزار شد، اولین رویداد پس از لغو محدودیتهای کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۳ است و بیش از ۱۰۰۰ شرکت از ۴۷ کشور و منطقه در آن حضور داشتند، در حالی که در دوره قبل تنها ۷۴۰ شرکت از ۴۳ کشور شرکت کرده بودند.
یکی از دستاوردهای مهم چین که در نمایشگاه هوایی ژوهای (Zhuhai airshow) رونمایی شد، جدیدترین جنگنده رادارگریز این کشور با نام J-35A، بود که در یک نمایش پنجدقیقهای در مقابل فرماندهان نظامی، خریداران بینالمللی و نمایندگان خارجی شرکت کرد. این جنگنده چندمنظوره در اولین روز نمایشگاه، تواناییهای مانور خود را با اجرای حرکات پیچیدهای همچون شیرجهها و صعودهای تند به نمایش گذاشت. J-35A به حداکثر سرعت ۱٫۸ ماخ میرسد و از پاکستان و مصر به عنوان مشتریان احتمالی آن یاد میشود.
علاوه بر J-35A، جنگنده پیشرفته رادارگریز چین، J-20، نیز در این نمایش هوایی شرکت کرد. همچنین در نمایشگاه مدل نیمهمقیاس نسخه دو سرنشینه این جنگنده با نام J-20S، به همراه موشکهای کوتاهبرد PL-10E و موشکهای هوا به هوای راداری فعال PL-15E در اندازه واقعی به نمایش درآمد. نسخه جدید جنگنده ناوپایه چین، J-15T، که با قابلیت پرتاب با منجنیق طراحی شده و به احتمال زیاد روی ناو هواپیمابر جدید چین، فوجیان (Fujian)، مستقر است، نیز برای اولین بار بهصورت عمومی معرفی شد. این جنگنده که با لقب «کوسه پرنده» شناخته میشود، از جدیدترین تجهیزات عملیاتی نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق بهره میبرد.
حضور روسیه و تمرکز بر پهپادها
سرگئی شویگو (Sergei Shoigu)، دبیر شورای امنیت روسیه، نیز به عنوان بخشی از سفر خود به چین، در این نمایشگاه حضور داشت. جنگنده پیشرفته رادارگریز روسیه، Su-57، و تیم آکروباتیک این کشور نیز بخشی از برنامههای این نمایشگاه بودند. در این دوره از نمایشگاه، پهپادها و سامانههای ضدپهپاد نیز توجه ویژهای را به خود جلب کردند.
برای اولین بار بخش مستقلی به سامانههای بدون سرنشین اختصاص یافت که نشاندهنده نقش فزاینده آنها در درگیریهای منطقهای است. از جمله پهپادهای رونمایی شده، جیتانک(Jetank UAV) بود؛ پهپادی که توانایی انجام عملیاتهای شناسایی و حمله را دارد و میتواند پهپادهای کوچکتری را نیز حمل کند.
منبع: scmp