بیل نلسون (Bill Nelson)، رئیس ناسا، با اشاره به موفقیتها و پیشرفتهای چین در عرصه فضا طی دهه اخیر عنوان کرد: «گسترش حضور نظامی این کشور در دریای جنوبی چین نشاندهنده آن چیزی است که شاید در ماه نیز اتفاق بیفتد.»
به گفته نلسون، این اتفاق در صورتی رخ خواهد داد که آمریکا در مسابقه برای دستیابی به ماه از چین شکست بخورد. رئیس ناسا افزود: «این یک واقعیت است که ما در یک مسابقه فضایی قرار داریم. از این رو باید مراقب باشیم که آنها شاید تحت عنوان تحقیقات علمی به ماه بروند، اما بعد از مدتی آنجا را قلمرو خود بنامند.»
چین در واکنش به این اظهارات، اعلام کرد تمام فعالیتهایش در فضای ماورای جو برای توسعه اجتماعی، اقتصادی و فناوری این کشور و نه در قالب مسابقه فضایی با دیگر کشورها صورت میگیرد. یانگ یوگوانگ (Yang Yuguang)، از مسئولان ارشد فضایی چین، در این باره گفت: «ما پروازهای فضایی را برای توسعه فناوریهای نوین و بهبود رشد اقتصادی و استاندارد زندگی مردم انجام میدهیم.»
وی با تاکید بر اینکه چین در مسابقه فضایی با هیچ کشور دیگری شرکت نمیکند، رقابت در این زمینه را بیمعنی دانست و افزود: «اگر برخی افراد اینقدر به مسابقه فضایی علاقه دارند، پس این مسابقه خودشان است و ما درگیر آن نخواهیم شد. در بحث اکتشاف و اعزام فضانورد به ماه نیز تصمیمگیری با خود ماست نه دیگران!»
یوگوانگ با اظهار اینکه چین قطب جنوب ماه را به عنوان محل ایستگاه تحقیقاتی آینده خود برگزیده است، ادامه داد: «این بدان معناست که ما کاوشگرهای خود را در آنجا مستقر میکنیم و نباید چنین امری را اشغال ماه توسط چین تفسیر کرد.»
وی گفت: «تا زمانی که فضاپیمای دیگری بر ایمنی فضاپیماهای ما تاثیری نداشته باشد، میتواند در هر جایی از ماه فرود بیاید، اما اگر عمدا یک فضاپیما بسیار نزدیک به فضاپیمای ما قرار گیرد و آتش موتورهای آن به تجهیزات ما آسیب برساند، چنین اقداماتی چیزی جز تحریک نخواهد بود.»
گفتنی است ناسا اخیرا برنامه بینالمللی بازگشت به ماه خود موسوم به آرتمیس (Artemis) را آغاز کرده و چین نیز پروژههای مختلف تحقیقاتی از جمله ایجاد یک ایستگاه تحقیقاتی بینالمللی را در قمر زمین برنامهریزی نموده است. از این رو به نظر میرسد این دو کشور در حوزه فضایی به ویژه در مورد کاوش ماه پا به پای یکدیگر جلو میروند.
منبع: space