به گزارش چاینا دیلی، الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان هم در حاشیه اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس تمایل خود را برای افزایش همکاریها با چین در زمینه انرژی سبز ابراز کرد.
آذربایجان پتانسیل قابل توجهی در این حوزه دارد و با قراردادهایی که اخیرا برای تولید ۲۲ گیگاوات انرژی تجدیدپذیر در خشکی و دریا امضا کرده است، میتواند به صادرکننده انرژی سبز تبدیل شود.
چین هم پیشتاز بلامنازع صنعت انرژیهای تجدیدپذیر در جهان است.
اخیرا دو کشور با امضای بیانیه مشترک برقراری مشارکت راهبردی بین آذربایجان و چین در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در آستانه، گام مهمی در راستای تعمیق همکاریهای خود برداشتند و گذار سبز هم یکی از حوزههای کلیدی این همکاریها خواهد بود.
در ژوئن سال گذشته وزارت نیروی آذربایجان و شرکت چینی «گروه گژوبا» تفاهمنامهای برای اجرای پروژههای انرژی تجدیدپذیر با ظرفیت ۲ گیگاوات امضا کردند. کار بر روی توسعه ظرفیتهای انرژی بادی (در خشکی و دریا) و خورشیدی، ذخیره انرژی و سامانههای هوشمند یکپارچه انرژی آغاز شده است، و تولید هیدروژن سبز هم در فهرست برنامهها قرار دارد.
همچنین شرکت دانگفنگ چین در ساخت نیروگاه خورشیدی ۲۳۰ مگاواتی قرهداغ و یک نیروگاه حرارتی ۱۲۸۰ مگاواتی که قرار است در سال ۲۰۲۵ در شهر مینگهچویر آذربایجان به بهرهبرداری برسد، مشارکت خواهد داشت.
در حال حاضر شرکتهای چینی به پروژههای کلان انرژیهای تجدیدپذیر در آذربایجان علاقه نشان میدهند و در حال بررسی حوزههای مختلفی از جمله ایجاد کریدورهای انرژی سبز، صادرات انرژی سبز و تولید هیدروژن و آمونیاک سبز هستند.
در ماه مه وزیر نیروی آذربایجان با هیاتی چینی به سرپرستی رئیس هیات مدیره گروه مهندسی انرژی چین دیدار کرد. این جلسه بر همکاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر و کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد ۲۰۲۴ یا COP29 (که در ماه نوامبر در باکو برگزار شد) متمرکز بود و طرفین بر افزایش همکاریها و تشکیل کارگروهی برای بررسی راههای جدید همکاری توافق کردند.
در دیدار وزیر اقتصاد آذربایجان و هیاتی چینی به سرپرستی معاون رئیس اجرایی هیات مدیره اتاق صنعت و بازرگانی چین (ACCIC) نیز همکاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر مورد بررسی قرار گرفت.
از سوی دیگر یک هیئت آذربایجانی به سرپرستی معاون وزیر نیرو برای شرکت در دومین نشست کارگروه تشکیل شده بین وزارت نیروی آذربایجان و گروه مهندسی انرژی عازم چین شد تا شرکای چینی را با پتانسیل کریدورهای انرژی آذربایجان و فرصتهای مشارکت در پروژههای انرژی تجدیدپذیر آشنا کند.
آژانس انرژیهای تجدیدپذیر وزارت نیروی آذربایجان هم در حال بررسی پتانسیلهای همکاری با شرکتهای چینی در زمینه فناوریهای ذخیرهسازی انرژی با باتری و روش تلمبه ذخیرهای است.
آذربایجان قصد دارد در سالهای پیش رو، سهم منابع تجدیدپذیر را در سبد انرژی خود به ۳۰ تا ۳۳ درصد برساند.
منبع: chinadaily