• امروز : شنبه - ۳ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 23 November - 2024
1

ردیابی جنگنده‌های پنهانکار با رادار ماهواره‌ای چین

  • کد خبر : 8252
  • ۰۸ آبان ۱۴۰۳ - ۹:۳۰
ردیابی جنگنده‌های پنهانکار با رادار ماهواره‌ای چین
یک رادار جدید که توسط دانشمندان چینی در حال توسعه است، می‌تواند جنگنده‌های پنهان‌کار F-22 آمریکا را با استفاده از سیگنال‌های سامانه ماهواره‌ای ناوبری چین، بیدو، شناسایی و ردیابی کند. این رادار با استفاده از یک آنتن دریافت ساده، هزینه کمی دارد و می‌تواند در هر نقطه از زمین مستقر شود. همچنین به دلیل اینکه این رادار سیگنالی ارسال نمی‌کند که موقعیت خود را فاش کند، می‌تواند به‌صورت پنهانی عمل کند.

در صورتی که سامانه بیدو (BeiDou) مختل یا مسدود شود، این رادار می‌تواند به باندهای فرکانسی دیگری مانند GPS، سامانه گالیله (Galileo) اروپا و گلوناس (GLONASS) روسیه تغییر کند تا از کارکرد بدون وقفه اطمینان حاصل کند. در مقاله‌ای که توسط تیم پروژه به سرپرستی ون یوان‌یوآن (Wen Yuanyuan) منتشر شده، از تصویر جنگنده F-22 به‌عنوان هدف فرضی رادار استفاده شده است. همچنین پیش‌بینی می‌شود که این فناوری برای شناسایی سایر هواپیماهای پنهان‌کار مانند F-35 نیز قابل استفاده باشد.

فناوری جدید و کاربرد آن در کشورهای کمتر توسعه‌یافته

چین در حال حاضر تعداد زیادی رادار ضدپنهان‌کار در سواحل و ناوهای جنگی خود دارد، اما این رادارها فناوری پیچیده‌ای دارند و تنها کشورهای قدرتمند توانایی مالی برای استفاده از آن‌ها را دارند. در کشورهای کوچک‌تر مانند یمن، سوریه و لبنان، هواپیماهای پنهان‌کار غربی به‌راحتی می‌توانند بدون نگرانی از شناسایی شدن پرواز کنند. اما رادار مبتنی بر بیدو می‌تواند فناوری ضدپنهان‌کار را در دسترس کشورهای بیشتری قرار دهد.

سامانه بیدو دارای تعداد ماهواره‌های دوبرابر نسبت به GPS است و زمانی که سیگنال‌های این سامانه با یک هواپیمای پنهان‌کار برخورد می‌کنند، امواج منکسر شده و پژواکهای خاصی ایجاد می‌کنند. دانشمندان می‌توانند این پژواکها را تحلیل کنند تا به شناسایی نوع هدف و موقعیت آن بپردازند. سیگنال‌های ناوبری ماهواره‌ای به دلیل داشتن پوشش جهانی، انتقال پایدار و دقیق بودن زمان‌بندی، منبعی مناسب برای شناسایی اهداف کوچک و ضعیف هستند.

روش‌های نوین چین در حوزه شناسایی هواپیماهای پنهان‌کار

سیگنال‌های منعکس‌شده از هواپیماهای پنهان‌کار بسیار ضعیف هستند و همچنین ممکن است این سیگنال‌ها با اشیای دیگر مانند ساختمان‌ها و درختان برخورد کنند و اختلال ایجاد کنند. روش‌های سنتی نیاز به استفاده از مجموعه‌ای از آنتن‌های دوکاناله داشتند که پیچیدگی و هزینه بالایی را به همراه داشت. اما تیم ون یوان‌یوآن یک روش جدید به نام تشخیص کورکورانه (blind detection) ارائه داده که از یک کانال ساده برای شناسایی هواپیماهای پنهان‌کار بدون نیاز به آنتن مرجع استفاده می‌کند.

این طراحی هزینه توسعه رادار را به‌طور چشمگیری کاهش می‌دهد، همچنین ساختار ساده‌تری دارد و در برابر پارازیت‌های دشمن در زمان جنگ مقاوم‌تر است. این پیشرفت به لطف الگوریتمی صورت گرفت که در سال ۱۹۹۱ توسط دانشمند صربستانی، گوران زیوانوویچ (Goran Zivanovic)، برای شناسایی فرکانس‌های چرخه‌ای پنهان در سیگنال‌های الکترومغناطیسی ارائه شد. تیم چینی این الگوریتم را ارتقا داده و توانستند آن را در شناسایی سیگنال‌های اهداف پنهان‌کار به کار گیرند.

منبع: scmp

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=8252

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.