به گزارش نیچر، طبق آمارهای PARAT (پایشگر فعالیتهای مرتبط با هوش مصنوعی بخش خصوصی) تا پایان سال ۲۰۲۳، دو غول فناوری آمریکایی آلفابت و مایکروسافت بیش از هر شرکت دیگری در جهان مقالات پژوهشی پر استناد در زمینه هوش مصنوعی (AI) منتشر میکنند؛ اما شرکتهای چینی بایدو و تنسنت از نظر ثبت اختراع گوی سبقت را از دیگران ربودهاند.
کارشناسان معتقدند در حوزهای مثل هوش مصنوعی که صنعت هم به اندازه دانشگاهها در انجام پیشرفتهترین تحقیقات سهیم است، پایش فعالیتهای بخش صنعتی و تجاری اهمیت فراوانی دارد. در واقع شرکتهای تجاری در خط مقدم نوآوریهای هوش مصنوعی هستند.
تخصص بینالمللی
بر خلاف تصور برخی مبنی بر این که چین فقط به کمّیت توجه میکند و از نظر کیفیت حرف چندانی برای گفتن ندارد، دادههای PARAT نشان میدهد که سه غول فناوری چینی شامل تنسنت، علیبابا و هواوی در ردیف شرکتهایی با بیشترین مقالات پر استناد هوش مصنوعی (اعم از مقالات منتشر شده و نسخههای پیش از انتشار) قرار میگیرند.
غولهای هوش مصنوعی: سه نمودار میلهای که ۱۰ شرکت برتر را بر اساس تعداد مقالات، انتشارات و ثبت اختراعهای پر استناد نشان میدهند
بر اساس دادههای PARAT، رتبه اول پر استنادترین مقاله به «تنها چیزی که لازم دارید توجه است» تعلق میگیرد که محققان آمریکایی شرکت گوگل آن را در سال ۲۰۱۷ منتشر کردند و به خاطر توصیف معماری «ترنسفورمر» که امروزه زیربنای بسیاری از مدلهای هوش مصنوعی مولد را شکل میدهد، مشهور شده است. یکی از نمونههای بسیار پر استناد چینی هم مقاله « ICNet برای بخشبندی معنایی بیدرنگ تصاویر با وضوح بالا» است که پژوهشگران تنسنت در نوشتن آن مشارکت داشتهاند و روشی بهتر برای شناسایی اشیاء در تصاویر را شرح میدهد.
در بین ۱۰ شرکت برتر از لحاظ تعداد ثبت اختراع در یک دهه گذشته، تنها سه شرکت آمریکایی به چشم میخورند و بقیه مربوط به چین، آلمان و کره جنوبی هستند.
کارفرمایان برتر
دادههای PARAT تنوع در این حوزه را هم نشان میدهد. بعد از «پنج غول» آلفابت، آمازون، اپل، متا و مایکروسافت، تعداد زیادی از شرکتها را میبینیم و هنگام رتبهبندی بر حسب تحقیقات پر استناد، شرکتهایی که شاید ارتباط مستقیمی با نوآوریهای هوش مصنوعی نداشته باشند مانند میتسوبیشی ژاپن و دیزنی آمریکا هم در کنار نامهای معروفی مانند اوپنایآی و اپل ظاهر میشوند.
شاخصهای دیگری هم وجود دارند که فعالیتهای کمتر دیده شده در زمینه هوش مصنوعی را آشکار میکنند. مثلا PARAT حالا تعداد کارکنان مرتبط با هوش مصنوعی در هر شرکت را بر اساس دادههای لینکدین (که بهویژه برای شرکتهای آمریکایی دقت زیادی دارد) نشان میدهد. از این نظر آمازون با ۱۴ هزار نفر در صدر جدول قرار گرفته است و شرکت مشاوره چندملیتی اکسنچر با فاصله کمی جایگاه دوم را در اختیار دارد. شرکتهای مشاورهای بزرگ اکنون به عنوان «ارائه دهنده خدمات» به سایر شرکتها و دولت در پروژههای هوش مصنوعی عمل میکنند.
بحثهای فراوانی در این مورد مطرح میشود که کدام شرکتها در عرصه هوش مصنوعی پیشتازند، ولی نکته مهم این است که فعالیت شرکتها را باید از جنبههای مختلف بررسی کرد. انواع مختلفی از دادهها وجود دارد که میتوانیم برای پاسخ دادن به این سوال از آنها استفاده کنیم، و لزوما به یک جواب واحد هم نمیرسیم.
منبع: nature