این قارچ کشنده مسئول ۹۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از قارچ در سراسر جهان است. در صورت مصرف میتواند باعث استفراغ و اسهال و در موارد شدید نارسایی اندام یا مرگ شود.
در چین، تقریباً ۸۰۰ مرگ و میر و ۴۰۰۰۰ بیماری ناشی از مصرف کلاه های مرگ در دهه منتهی به ۲۰۲۰ گزارش شده است. قارچ – Amanita phalloides – معمولاً در استان های جنوبی یوننان، سیچوان و گوانگدونگ یافت می شود.
کلاه های مرگ، سمی به نام α-آمانیتین تولید می کنند که باعث آسیب غیرقابل برگشت کبد یا کلیه می شود. اما دانشمندان مدتهاست که نمیتوانستند دقیقا بفهمند که این سم چگونه انسانها را مسموم میکند و هیچ پادزهری در دسترس نیست.
در این مطالعه، تیم تحقیقاتی متشکل از دانشمندان چینی و استرالیایی دریافتند که یک رنگ پزشکی میتواند سمیت سم کلاهک مرگ را در سلولهای انسان و موش کاهش دهد و احتمال بقای آنها را پس از قرار گرفتن در معرض این سم افزایش دهد. این ماده که ایندوسیانین سبز نامیده میشود، برای چندین دهه در آزمایشهای پزشکی برای اندازهگیری عملکرد کبد و برون ده قلبی استفاده میشود.
تیمی از دانشگاه سان یات سن در جنوب چین، دانشگاه سیدنی و موسسه تحقیقات پزشکی گاروان یافتههای خود را در مجله معتبر Nature Communications منتشر کردند.
محقق اصلی وانگ کیائوپینگ، استاد دانشکده علوم دارویی دانشگاه سان یات سن در شنژن، گفت که این رنگ عموماً برای استفاده در انسان بی خطر است. از سال ۱۹۵۶ به عنوان یک ماده تشخیصی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تایید شده است.
اگرچه گزارشهای قبلی در مورد استفاده از ایندوسیانین سبز یا سایر رنگهای پزشکی فلورسنت برای درمانها وجود نداشته است، این ماده زمانی که طبق دستورالعمل استفاده شود ایمن است.
دانشمندان چینی بیان داشتند که آزمایشات بالینی برای تایید اثر آن به عنوان یک پادزهر در انسان انجام خواهیم داد.
دانشمندان از تکنیکی به نام غربالگری CRISPR در سطح ژنوم برای شناسایی ژن های مهم درگیر در مرگ سلولی ناشی از سم کلاهک مرگ استفاده کردند.
قارچ کلاهک مرگ مسئول اکثر مسمومیت های کشنده قارچ در سراسر جهان است. علائم معمولاً تا ۲۴-۶ ساعت پس از مصرف ظاهر می شود و می تواند شامل تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و کم آبی بدن باشد. در موارد شدید، علائم به نارسایی کبد و کلیه، کما و مرگ پیش می رود.
مهم است که همیشه هنگام جستجو یا مصرف قارچ در طبیعت احتیاط کنید و در صورت مشکوک شدن به مسمومیت با قارچ فوراً به پزشک مراجعه کنید.
میزان مرگ و میر ناشی از مصرف قارچ Amanita phalloides می تواند بسیار بالا باشد و برخی تخمین ها از ۴۰ تا ۹۰ درصد برای موارد درمان نشده متغیر است. این به این دلیل است که آماتوکسین های موجود در قارچ می تواند باعث آسیب شدید کبد و کلیه شود که درمان آن دشوار است.
شدت علائم بسته به عواملی مانند میزان مصرف قارچ، وضعیت سلامتی فرد و زمان سپری شده از زمان مصرف می تواند متفاوت باشد. درمان فوری پزشکی، از جمله مراقبت های حمایتی و در برخی موارد، پیوند کبد، می تواند نتایج را بهبود بخشد، اما هنوز هم سم بسیار خطرناکی است که حتی با مداخله پزشکی می تواند کشنده باشد.
مهم است که به یاد داشته باشید که مصرف قارچ وحشی همیشه باید با احتیاط انجام شود، و اگر شما یک قارچ شناس متخصص نیستید، بهتر است قارچهای پرورشی را از یک منبع قابل اعتماد استفاده کنید.
تخمین اینکه چند نفر در سراسر جهان در معرض خطر مسمومیت با آمانیتا فالویدس هستند دشوار است، زیرا به عواملی مانند شیوع قارچ در یک منطقه خاص، اقدامات فرهنگی مرتبط با مصرف قارچ و آگاهی از خطرات مرتبط با قارچ وحشی بستگی دارد.
با این حال، مشخص است که Amanita phalloides به طور گسترده در سراسر اروپا، آسیا و آمریکای شمالی توزیع شده است و مسئول اکثر مسمومیتهای کشنده قارچ در سراسر جهان است. بر اساس برخی تخمین ها، ممکن است سالانه چندین هزار مورد مسمومیت با آمانیتا فالوید در سطح جهان وجود داشته باشد.
بهترین راه برای پیشگیری از مسمومیت با آمانیتا فالویدیس این است که از مصرف قارچ های وحشی خودداری کنید، مگر اینکه قارچ شناس متخصص باشید یا در زمینه شناسایی قارچ وحشی آموزش دیده باشید. همچنین اگر مشکوک به مسمومیت با قارچ هستید، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، زیرا درمان سریع می تواند نتایج را بهبود بخشد.
منبع: scmp