• امروز : سه شنبه - ۳۱ تیر - ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 22 July - 2025
1

چین در «بام دنیا» مراکز هوش مصنوعی می‌سازد

  • کد خبر : 10697
  • ۳۱ تیر ۱۴۰۴ - ۸:۰۰
چین در «بام دنیا» مراکز هوش مصنوعی می‌سازد
یاجیانگ ۱ (Yajiang-1)، مرکز رایانش فوق‌پیشرفته‌ای در منطقه تبت و در ارتفاع ۳۶۰۰ متری است که بخشی از طرح چین برای تبدیل «بام دنیا» به یک قطب راهبردی ابررایانش پایدار به شمار می‌رود.

به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست،‌ این مرکز که اولین هاب اصلی پروژه «داده‌های شرق، رایانش در غرب» (Eastern Data, Western Computing) در فلات تبت محسوب می‌شود، از آب و هوای بسیار سرد منطقه مذکور برای کاهش مصرف انرژی در فرایند آموزش مدل‌های هوش مصنوعی بهره می‌برد.

برنامه پکن این است که از سرمای طبیعی محیط، انرژی خورشیدی فراوان و روش‌های نوآورانه بازیابی گرمای زاید برای ساخت تعداد بیشتری از مراکز هوش مصنوعی مشابه یاجیانگ ۱ استفاده کند.

این مرکز که مشترکا توسط شرکت فناوری رایانش یارلونگ تسانگپو تبت (Tibet Yarlung Zangbo Computing Technology Company) و دولت محلی، در شهر شان‌نان واقع در منطقه خودمختار تبت احداث شده، در فاز اول شامل بیش از ۲۵۶ سرور رایانش پیشرفته با مجموع توان پردازشی ۲ هزار پتا فلاپس (عملیات ممیّز شناور در ثانیه) است و پیشگام «اقتصاد دیجیتال در ارتفاعات» (high-altitude digital economy) خواهد بود.

قرار است یاجیانگ ۱ برای پیشبرد نوآوری‌ها در زمینه آموزش هوش مصنوعی، فناوری خودروهای خودران، مراقبت‌های بهداشتی هوشمند و پایش زیست‌بوم طبیعی منطقه مورد استفاده قرار گیرد.

راهبرد «داده‌های شرق، محاسبات در غرب» در سال ۲۰۲۲ به اجرا درآمد تا پردازش داده‌ها از مناطق شرقی چین (که نیاز به پردازش داده در آنها بسیار زیاد است) به مناطق غربی این کشور (که سرشار از منابع انرژی تجدیدپذیر هستند) منتقل شود.

بر اساس این طرح ملی، مراکز داده‌ای در غرب ایجاد می‌گردند تا وظیفه تحلیل‌های برون‌خط (آفلاین)، ذخیره‌سازی و امور رایانشی غیر فوری مربوط به داده‌های شرق چین را بر عهده بگیرند.

یاجیانگ ۱ از محیط منحصر به‌فرد تبت برای رایانش پایدار بهره می‌برد. ارتفاع بالای این منطقه محیطی سرد و کم اکسیژن را فراهم می‌سازد که نیاز به خنک‌سازی تجهیزات را کاهش می‌دهد، و دسترسی به منابع تجدیدپذیر فراوان از جمله انرژی خورشیدی، آبی و بادی نیز هزینه‌های عملیاتی را کاهش می‌دهد.

حفاظت از محیط ویژه و ارزشمند منطقه هم در این طرح مد نظر قرار گرفته و از یک سامانه نوآورانه «انرژی خورشیدی + بازیابی گرمای زاید + خنک‌کننده با راندمان بالا» برای این منظور استفاده شده که رتبه‌بندی بهره‌وری مصرف انرژی را به بالاترین مقدار در این صنعت (کمتر از ۳/۱) رسانده و بهره‌وری انرژی آن ۴۰ درصد بیشتر از مراکز داده معمولی است.

مرکز ۲ هزار پتا فلاپس یاجیانگ ۱ پس از رسیدن به ظرفیت کامل، سالانه حدود ۴ میلیون ساعت آموزش مدل‌های هوش مصنوعی را برای شرق چین انجام خواهد داد که معادل ۳۲۰ میلیون کیلووات ساعت صرفه‌جویی در مصرف برق و کاهش ۲۸۰ هزار تنی انتشار کربن در سال است.

بعلاوه با نصب ۲۵ هزار متر مربع پنل خورشیدی که سالانه ۴۸ گیگاوات ساعت برق پاک تولید می‌کنند، اثرات زیست‌محیطی به حداقل رسیده‌اند و سامانه‌های پیشرفته بازیابی گرما نیز گرمای زاید سرورها را به گرمای قابل استفاده در مراکز و ساختمان‌های مجاور تبدیل می‌کنند و به این ترتیب از سوزاندن ۱۲ هزار تن زغال‌سنگ در سال جلوگیری می‌شود.

طبق طرح اولیه داده‌های شرق، رایانش در غرب، قرار بود هشت هاب رایانش ملی احداث شوند و مرز غربی ساخت این مراکز حداکثر تا مناطق نینگ‌شیا و گانسو برسد، ولی این مرز با یاجیانگ ۱ تا تبت گسترش یافته است.

این مرکز «گرهی حیاتی» در طرح توسعه «اورست رایانشی» (computing Everest) تبت به شمار می‌رود و لاسا (پایتخت تبت) را به مراکز منطقه‌ای مانند نیینگچی و چامدو در منطقه خودمختار تبت متصل می‌کند.

منبع: scmp

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=10697

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.