• امروز : سه شنبه - ۲۷ خرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : Tuesday - 17 June - 2025
0

کشف مکانیسم دفاعی طبیعی برای مبارزه با سرطان مرکبات

  • کد خبر : 10377
  • ۲۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۸:۳۰
کشف مکانیسم دفاعی طبیعی برای مبارزه با سرطان مرکبات
دانشمندان چینی موفق به شناسایی اولین مکانیسم دفاعی طبیعی علیه بیماری مرگبار «سبز شدن مرکبات» یا هوانگ لونگ بینگ شدند؛ بیماری‌ای که سالانه میلیاردها دلار خسارت به صنعت مرکبات در جهان وارد می‌کند.

به گزارش چاینا دیلی، بیماری میوه سبز که با نام جدید هوانگ لونگ بینگ نیز شناخته می‌شود، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مرکبات دنیا است. خسارت ناشی از این بیماری بسیار سنگین و جبران ناپذیر است.

عامل بیماری میوه سبز مرکبات نوعی باکتری  است. این باکتری گرم منفی، غیرقابل کشت و محدود به آوندهای آبکش گیاه است.

عامل بیماری میوه سبز توسط آفت پسیل آسیایی مرکبات از درختان آلوده به درختان سالم منتقل می‌شود. عامل بیماری از طریق پیوند و گیاه سِس نیز قابل انتقال است. روش انتقال به صورت پایا و تکثیری بوده و حشره ناقل با یکبار تغذیه از درختان آلوده تا آخر عمر آلوده مانده و قابلیت انتقال بیماری را دارد.

هوانگ لونگ بینگ  که به‌عنوان «سرطان مرکبات» نیز شناخته می‌شود، از طریق حشرات ناقل گسترش یافته و به‌تدریج درختان مرکبات را نابود می‌کند. تاکنون درمان مؤثری برای این بیماری شناخته نشده بود و بیش از ۵۰ کشور با اثرات مخرب آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

مرکبات میزبان‌های طبیعی عامل بیماری میوه سبز هستند. پرتقال، نارنگی و هیبریدهای نارنگی بیشترین حساسیت را دارند. گریپ فروت، نارنج و لیمو ترش حساسیت کمتری داشته ولی به بیماری آلوده می‌شوند.

علائم ظاهری بیماری به تنهایی نمی‌توانند وسیله تشخیص بیماری باشند، زیرا بیماری‌های دیگری مانند بلایت، استابورن، تریستزا (بیماری تریستزای مرکبات) و کمبود عناصر غذایی (روی، آهن و منگنز) نیز می‌توانند علائم مشابه‌ای را ایجاد کنند.

وجود یک یا چند شاخه با برگ‌های زرد و دارای حالت ابلقی در درختی که به تازگی آلوده شده می‌تواند آن درخت را به عنوان یک گزینه مناسب جهت نمونه‌گیری برای آزمایشات مولکولی معرفی کرد.

تیم تحقیقاتی کشف کرده است که برخی گیاهان نزدیک به خانواده مرکبات، مانند برگ کاری و فلفل سیچوان، به طور طبیعی پروتئینی تولید می‌کنند که در برابر باکتری عامل هوانگ لونگ بینگ  مقاومت نشان می‌دهد. با مهندسی ژنتیکی این پروتئین، پژوهشگران موفق به اصلاح درختان مرکبات شدند تا در برابر این بیماری مقاومت بیشتری از خود نشان دهند.

این دستاورد علمی مهم توسط تیمی از مؤسسه میکروبیولوژی آکادمی علوم چین  به‌دست آمده است.

علاوه بر این، دانشمندان با استفاده از هوش مصنوعی، پپتیدهای کوچکی طراحی کردند که قابلیت خنثی‌سازی بیماری را دارند. در آزمایش‌های میدانی، یکی از این پپتیدها با نام APP3-14 توانست میزان آلودگی در یک فصل را تا ۸۰ درصد کاهش دهد.

استاد مؤسسه مؤسسه میکروبیولوژی آکادمی علوم چین، اعلام کرد: «این کشف نه‌تنها افق‌های جدیدی برای درمان پایدار و زیست‌سازگار بیماری سبز شدن مرکبات گشوده است، بلکه الگویی نوین برای مقابله با بیماری‌های مقاوم گیاهی از جمله زنگ ذرت و عفونت‌های درخت زیتون نیز ارائه می‌دهد.»

این دستاورد می‌تواند امید تازه‌ای برای میلیون‌ها کشاورز در چین و سراسر جهان به‌همراه داشته باشد و گامی بزرگ در جهت پایداری تولید مرکبات و حفاظت از امنیت غذایی جهانی تلقی شود.

منبع: chinadaily

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=10377

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.