به گزارش بلومبرگ، این هدفگذاری اندکی بالاتر از هدف ۲.۵- درصدی در سال ۲۰۲۴ است، اما پایینتر از نتیجه واقعی سال گذشته که ۳.۸- درصد کاهش مصرف انرژی بود محسوب میشود. برای سال جاری میلادی، چین نرخ رشد اقتصادی حدود ۵ درصدی را هدف قرار داده است.
با این حال، در گزارش اصلی دولت چین، هیچ هدف مشخصی برای کاهش شدت انتشار گازهای گلخانهای به ازای هر واحد GDP تعیین نشده است. این نوع اهداف موسوم به «اهداف شدت انتشار»، از مهمترین سیگنالهایی هستند که پکن برای تقویت برنامههای بلندمدت خود در زمینه رسیدن به اوج انتشار گازهای گلخانهای تا سال ۲۰۳۰ و دستیابی به کربن خنثی تا سال ۲۰۶۰ ارسال میکند.
یک کاهش ۳ درصدی در شدت مصرف انرژی باعث میشود چین به هدف تعیینشده در برنامه پنجساله خود (۲۰۲۱ تا پایان ۲۰۲۵) دست پیدا نکند. عوامل متعددی در این عدم تحقق هدف نقش دارند؛ از جمله افزایش صادرات برای احیای اقتصاد پس از همهگیری کرونا و تمرکز بر تولیدات صنعتی پیشرفته.
با وجود گسترش بیسابقه انرژیهای تجدیدپذیر، حقیقت ناخوشایند این است که اقتصاد چین در سالهای اخیر از نظر مصرف انرژی کارآمدتر نشده است. این موضوع بخشی از تأثیر کربنزدایی ناشی از گسترش انرژیهای نو را خنثی و عملکرد اقلیمی چین را محدود کرده است.
بدتر از همه اینکه اگر تغییر قانون در اواخر سال ۲۰۲۲ رخ نداده بود، آمار شدت مصرف انرژی از این هم نامطلوبتر میبود. طبق این تغییر، مصرف انرژی حاصل از منابع تجدیدپذیر و انرژیهایی که بهعنوان خوراک صنعتی استفاده میشوند (مثل زغالسنگی که به مواد شیمیایی تبدیل میشود) دیگر در محاسبات گنجانده نمیشود. این کار باعث شد مجموع انرژی مصرفشده کمتر به نظر برسد و رسیدن به هدف آسانتر شود.
برای مثال، در سال ۲۰۲۳ مصرف کل انرژی ۵.۷ درصد افزایش یافت، در حالی که رشد تولید ناخالص داخلی ۵.۲ درصد بود. با این حال، طبق فرمول جدید، شدت مصرف انرژی فقط ۰.۵ درصد کاهش یافت.
از سال ۲۰۲۶، دولت چین قصد دارد کلاً معیار شدت مصرف انرژی را کنار بگذارد. در برنامه پنجساله آینده (۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰) تمرکز اصلی روی کاهش شدت انتشار گازهای گلخانهای خواهد بود و هدف ثانویه بر کاهش کل انتشار است.
از سال ۲۰۳۱ به بعد، این اولویتها جابهجا میشود و کاهش کل انتشار گازهای گلخانهای، هدف اصلی خواهد شد و شدت انتشار در اولویت دوم قرار خواهد گرفت.
منبع: bloomberg