به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، این عملیات از طریق ماهواره ارتباطی پهنباند آپستار-۶دی که در ارتفاع ۳۶,۰۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد، صورت گرفت. پزشکان از بیمارستان عمومی ارتش آزادیبخش خلق چین، پنج عمل جراحی را به صورت راهدور از شهرهای لهاسا در تبت، دالی در یوننان و سانیا در هاینان برای بیمارانی که در پکن قرار داشتند، انجام دادند. این جراحیها که روی کبد، کیسه صفرا و پانکراس بیماران صورت گرفت، با استفاده از یک سیستم رباتیک جراحی بومی انجام شد. تمامی بیماران بهبود یافتند و روز بعد از بیمارستان مرخص شدند.
فناوری پیشرفته و کاهش تاخیر در انتقال داده
برای انتقال دادههای دقیق حرکات جراحی، اطلاعات مسیر رفت و برگشت نزدیک به ۱۵۰,۰۰۰ کیلومتر را طی کردند. این نخستین بار بود که چنین مسافت طولانی برای جراحی راهدور، چه در چین و چه در جهان، طی شد. تیمی به رهبری دکتر لیو رونگ (Liu Rong)، که نخستین جراحی در این سری را از لهاسا انجام داد و تومور کبدی را از بیمار در پکن خارج کرد، با همکاری اپراتور و سازنده ماهواره، ارتباطات را بهینهسازی کرد. آنها از تکنیکهایی مانند طبقهبندی دادهها، کنترل کیفیت خدمات (QoS) و مدیریت ترافیک اطلاعات استفاده کردند که تاخیر ارتباطات را به حداقل ممکن رساند. این نوآوریها امکان جراحی راهدور را ایمن و مؤثر ساخت و پایهای برای استفاده تجاری و جهانی از این فناوری در آینده فراهم کرد.
پتانسیل آینده برای جراحیهای جهانی با ماهواره
ماهواره آپستار-۶دی (Apstar-6D) که در سال ۲۰۲۰ پرتاب شد، دارای ظرفیت ارتباطی ۵۰ گیگابیت بر ثانیه و طول عمر ۱۵ سال است. این ماهواره که یکسوم سطح زمین را پوشش میدهد، تمرکز ویژهای بر مسیرهای هوایی و دریایی در منطقه آسیا-اقیانوسیه دارد. با توجه به محدودیتهای زیرساختهای زمینی در مناطق دورافتاده، ارتباطات ماهوارهای مزایای قابلتوجهی برای جراحیهای راهدور ارائه میدهد، از جمله عدم تاثیرپذیری از موقعیت جغرافیایی و زمان، پوشش وسیعتر و سرعت استقرار بالاتر. ماهواره ۵۵۰۰ کیلوگرمی آپستار-۶دی نخستین ماهواره از یک منظومه ماهوارهای چهار عددی است که با هدف ارائه خدمات پهنباند به هواپیماها، کشتیها و مناطق صعبالعبور در ناحیه آسیا-اقیانوسیه راهاندازی شده است.
منبع: scmp