به گزارش Semafor، شرکتهای فناوری پاک چینی ممکن است در نتیجه افزایش انزوا از بازار ایالاتمتحده، قویتر ظاهر شوند، در حالی که شرکتهای انرژی آمریکایی – سوختهای فسیلی و انرژیهای تجدیدپذیر – شاید با ضرر مواجه شوند.
تنشهای تجاری با ایالاتمتحده نمیتواند موقعیت چین را در توسعه سبز جهانی از بین ببرد. ایالاتمتحده هرگز نیروی محرکه رشد صنعت سبز چین نبود و دیدگاه بلندمدت همچنان برای این بخشها مثبت است.
چالش پیش روی تولیدکنندگان چینی پنل های خورشیدی، خودروهای برقی و باتری این است که اگر پس از افزایش تعرفههای ترامپ بر واردات از چین به ۱۲۵ درصد، بازار آمریکا را نداشته باشند، با ظرفیت مازاد تولید خود چه کنند. اما بازار صادرات محدود ممکن است شرکتهای فناوری پاک چین را مجبور به انجام برخی تغییرات کند که هم میتواند درآمد آنها را تقویت کند و هم از پیشرفت چین به سمت کربنزدایی حمایت کند. این ممکن است برای ترامپ، که در حال حاضر طرفدار صنایع انرژی پاک ایالاتمتحده نیست، اهمیت چندانی نداشته باشد، اما نویدبخش افزایش شکاف بین چین و ایالاتمتحده در زمینه فناوریهایی است که اکثر کارشناسان انرژی معتقدند در سالهای آینده حیاتیتر خواهد بود.
صادرات پنلهای خورشیدی چین در حال حاضر برای چندین سال به طور عمده از سوی ایالاتمتحده محدود شده است، که باعث شده شرکتهای چینی بیشتر تولید خود را به آسیای جنوب شرقی سوق دهند. حتی قبل از جنگ تجاری کنونی، تولیدکنندگان خورشیدی چینی نیز بهعنوان یک مکان جدید پرسود، هم برای مشتریان و هم برای سرمایهگذاری در تأسیسات جدید تولید، تمرکز هماهنگ به خاورمیانه داشتند. این امر قطعاً در حال حاضر ادامه خواهد داشت. بازار خورشیدی داخلی چین احتمالاً اشباع شده است – در سال ۲۰۲۴، این کشور بیش از ۲۷۰ گیگاوات انرژی خورشیدی اضافه کرد که پنج برابر بیشتر از ظرفیت کل انرژی ایالاتمتحده از همه منابع در آن سال اضافه شده بود – اما دولت چین در حال انجام اقداماتی برای مهار مازاد تولید داخلی است که برخی از شرکتهای خورشیدی را به ورشکستگی کشاند.
در مجموع، به نظر میرسد این صنعت در مسیری درست حرکت میکند. در همین حال، شرکتهای خورشیدی ایالاتمتحده همچنان از افزایش قیمتهای فولاد، مواد معدنی خام و سایر قطعات به شدت آسیب خواهند دید و این تا حدی به دلیل کنترلهای تلافی جویانه چین در صادرات است.
صنعت خورشیدی چین میتواند از راه دیگری نیز از تعرفههای ایالاتمتحده سود برد. تا قبل از این جنگ تجاری، سازندگان چینی باتریهای در مقیاس شبکه هنوز بازار مهمی در ایالاتمتحده داشتند. اگر این روند متوقف شود، انتقال انرژی ایالاتمتحده را به شدت مختل خواهد کرد. اما این امر شرکتهای چینی را مجبور میکند تا بیشتر بر بازار داخلی خود تمرکز کنند خصوصاً در زمانی که کمبود گزینههای ذخیرهسازی انرژی به گلوگاه بزرگی برای استقرار بیشتر انرژیهای تجدیدپذیر در شبکه این کشور تبدیل شده است. دولتهای ملی و منطقهای چین احتمالاً با افزایش مشوقها برای پروژههای ذخیرهسازی انرژی محلی به تعرفههای آمریکا پاسخ خواهند داد.
سازندگان خودروهای برقی چین در حال حاضر عمدتاً از ورود به ایالاتمتحده منع شده بودند، هنوز فضای زیادی برای رشد داخلی دارند و به نظر میرسد به سمت یک معامله تعرفهای سودمند دوجانبه با اتحادیه اروپا حرکت میکنند. اما این عوارض برای تلاشهای خودروسازان بزرگ آمریکایی که هنوز به شدت به باتریهای چینی و سایر قطعات متکی هستند، دردناک خواهد بود.
تجهیزات خورشیدی در چین نیز ممکن است به دنبال تعرفههای این کشور بر واردات گاز طبیعی مایع آمریکا افزایش یابد. چین به مدت دو ماه هیچ LNG آمریکا وارد نکرده که طولانیترین وقفه در حداقل پنج سال گذشته است. این بدان معناست که در بازار عرضه برق چین، فرصتی وجود دارد که انرژیهای تجدیدپذیر میتوانند موقعیت خوبی برای استفاده از آن داشته باشند (اگرچه زغالسنگ نیز احتمالاً تقویت خواهد شد).
چین میتواند LNG بیشتری را از رقبای آمریکایی مانند قطر یا استرالیا تأمین کند. در همین حال، کاهش رشد اقتصادی در چین و پذیرش بیشتر خودروهای برقی نیز علیه صنعت نفت ایالاتمتحده خواهد بود که بازار بنزین چین را به عنوان یکی از مناطق رو به رشد تقاضای جهانی نفت میدید. طی چند سال گذشته، حرکت قیمتهای جهانی نفت به شرایط اقتصادی چین وابسته شده است، بنابراین اقدامات ترامپ برای تضعیف آن، اجرای برنامه «تسلط انرژی» آمریکا را دشوارتر میکند.
منبع: semafor