این پیشرفت، جهان را یک گام دیگر به خدمات ارتباطی بینقارهای مقاوم در برابر هک نزدیکتر میکند؛ خدمتی که میتواند امنیت ارتباطات مالی، دفاع ملی و سایر اطلاعات حساس را تضمین کند.
ارتباط کوانتومی ۱۲,۸۰۰ کیلومتری
این دستاورد، که توسط یین ژوان (Yin Juan)، استاد فیزیک تجربی در دانشگاه علوم و فناوری چین (University of Science and Technology of China) اعلام شد، از طریق ماهوارههای ارتباطی کوانتومی چین امکانپذیر شده است. وی افزود: «این نخستین بار است که یک آزمایش توزیع کلید کوانتومی در نیمکره جنوبی اجرا میشود.»
ماهواره کوانتومی میسیوس (Micius) که در سال ۲۰۱۶ توسط چین به فضا پرتاب شد، نقش کلیدی در این پروژه داشت. پیش از این، در سال ۲۰۱۷، این ماهواره برای برقراری یک تماس کوانتومی امن بین چین و اتریش در فاصله ۷,۶۰۰ کیلومتری استفاده شده بود.
ارتباط امن با استفاده از ماهوارههای کوانتومی
ارتباطات کوانتومی با بهرهگیری از اصول مکانیک کوانتومی، امنیت بیسابقهای در انتقال اطلاعات ارائه میدهند. یکی از روشهای اصلی در این حوزه توزیع کلید کوانتومی (quantum key distribution) است که امکان ایجاد و توزیع یک کلید رمزگذاری محرمانه بین طرفین ارتباط را فراهم میکند و در برابر شنود و حملات سایبری مقاوم است.
چین در سالهای اخیر با پیشرفتهای متعددی در این زمینه، جایگاه خود را بهعنوان پیشرو در مسابقه جهانی ارتباطات کوانتومی تثبیت کرده است. پیش از این، دانشمندان چینی موفق به ایجاد لینک ارتباطی ایمن بین چین و روسیه با استفاده از ماهواره میسیوس و شبکهای از ایستگاههای زمینی شدهاند. این کشور قصد دارد با بهرهگیری از ماهوارههای کوانتومی خود، ارتباطات ایمن بین کشورهای عضو گروه بریکس (BRICS)، از جمله آفریقای جنوبی را برقرار کند.
اهمیت راهبردی فناوری کوانتومی در رقابتهای بینالمللی
یین ژوان تاکید کرد که رقابت در فناوری اطلاعات کوانتومی، بهطور اساسی یک رقابت بر سر قدرت علمی و فناوری جامع کشورها است. وی همچنین توصیههایی برای تثبیت رهبری چین در این حوزه ارائه کرد، از جمله:
- افزایش سرمایهگذاری در تحقیقات بنیادی برای تسریع پیشرفتهای علمی در فناوری کوانتومی
- ایجاد زنجیره توسعه از تحقیقات پایه تا تحقیقات کاربردی
- جذب و پرورش استعدادهای برتر جهانی در حوزه فناوری اطلاعات کوانتومی
- تقویت همکاریهای بینالمللی و مشارکت در تدوین استانداردهای جهانی ارتباطات کوانتومی
وی افزود که تدوین این استانداردهای بینالمللی میتواند به چین در بهدستآوردن «قدرت تحکم» در آینده شبکه جهانی ارتباطات کوانتومی کمک کند.
منبع: scmp