به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، بر اساس وبسایت AIRankings، دانشگاه پکن از سال ۲۰۲۲ در صدر فهرست جهانی مؤسسات رتبهبندی شده بر اساس نتایج تحقیقات هوش مصنوعی قرار دارد.
رئیس مؤسسه هوش مصنوعی این دانشگاه و همچنین دانشکده علوم و فناوری هوش آن، یک متخصص کامپیوتر است که در سال ۲۰۲۰ از دانشگاه کالیفرنیا، به چین بازگشت.
او که مؤسسه هوش مصنوعی عمومی پکن را نیز تأسیس کرد، در یک مجمع دانشگاه پکن گفت روایت تسلط ایالاتمتحده در علم و فناوری، از جمله هوش مصنوعی، سرمایهگذاری و نوآوری را در ایالاتمتحده تشویق کرده، در حالی که به اعتماد سایر کشورها لطمه میزند.
وی گفت: «ایجاد فناوری در سطح جهانی از طریق تفکر چینی هدف و مسئولیت ما است. چین کاملاً قادر است در عصر هوش مصنوعی عمومی ابتکار عمل را به دست بگیرد.» وی همچنین خاطرنشان کرد که این کشور نباید صرفاً در توسعه هوش مصنوعی خود از غرب تقلید کند.
به نظر میرسد که مؤسسات چینی در حال حاضر آمریکا را برای پیشتازی در این زمینه به چالش میکشند.
بر اساس این سایت، از نظر تعداد مقالات تحقیقاتی برای سال ۲۰۲۴، دانشگاه پکن در رتبهبندی قرار گرفت و پس از آن دانشگاه شینهوا و دانشگاه ژجیانگ قرار گرفتند. مؤسسات چینی نیمی از جایگاهها را در بین ۱۰ دانشگاه برتر به خود اختصاص دادند، در حالی که دو رتبه دیگر توسط دانشگاههای دیگر در آسیا به دست آمد.
رتبه چهارم به بعد به دانشگاه کارنگی ملون در ایالاتمتحده، سپس آکادمی علوم چین (CAS)، دانشگاه فناوری نانیانگ (NTU) در سنگاپور، دانشگاه جیائو تونگ شانگهای، دانشگاه استنفورد، موسسه پیشرفته علم و فناوری کره (KAIST) و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، تعلق گرفت.
رتبهبندی مؤسسهای که کل دهه را از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۵ پوشش میدهد، سه دانشگاه برتر پکن، کارنگی ملون و شینهوا و پس از آن مؤسسه فناوری ماساچوست، استنفورد و دانشگاه برکلی در ایالاتمتحده است. دانشگاه ژجیانگ، CAS، KAIST و NTU در رتبههای بعدی لیست قرار گرفتند.
موفقیت یک شبه دیپسیک نشان میدهد که فارغالتحصیلان این دانشگاههای چینی بسیار رقابتی هستند.
بنیانگذار دیپسیک، در سال ۲۰۱۰ از دانشگاه ژجیانگ با مدرک لیسانس و فوقلیسانس در مهندسی اطلاعات فارغالتحصیل شد.
تیم دانشمندان جوان او تقریباً منحصراً از اتباع چینی و فارغالتحصیلان تازهوارد از دانشگاههایی از جمله شینهوا و پکن تشکیلشده است. این شرکت همچنین نامزدهای دکترا و متخصصان جوان هوش مصنوعی را با تنها چند سال تجربه جذب میکند.
وبسایت AIRankings تواناییهای تحقیقاتی هوش مصنوعی در سراسر جهان، مانند بینایی کامپیوتر، زبان طبیعی و یادگیری ماشین را در سطوح مختلف از جمله نویسندگان، مؤسسات، شهرها و کشورها تجزیهوتحلیل و دادههای مربوط در مجلات علمی و کنفرانس های دانشگاهی را جمعآوری میکند.
در حالی که دانشگاههای برتر چین افزایش نشریات داشتهاند اما در مقایسه با سایر کشورها، چین همچنان از نظر تعداد انتشارات در حوزههای اصلی هوش مصنوعی در ۱۰ سال گذشته، پس از ایالاتمتحده در رتبه دوم قرار دارد. ایالاتمتحده و چین بسیار جلوتر از سایر کشورهای فهرست ۱۰ مورد برتر هستند.
از سال ۲۰۱۵، ۱۸۸ موسسه در ایالاتمتحده بیش از ۳۵ هزار مقاله منتشر کردهاند. پس از آن چین قرار دارد که در آن ۳۳ موسسه نزدیک به ۱۷۹۰۰ مقاله منتشر کردهاند. پس از آن بریتانیا با ۷۰۵۰، آلمان با ۶۴۸۰ و کانادا با ۴۰۷۰ و پس از آن استرالیا، سنگاپور، کره جنوبی، سوئیس و ژاپن قرار دارند.
از زمان راهاندازی ChatGPT در اواخر سال ۲۰۲۲، چین شکاف خود را در بازده تحقیقاتی با ایالاتمتحده کاهش داده و از انتشار ۱۹۰۰ مقاله کمتر از ایالاتمتحده در سال ۲۰۲۳ به انتشار ۱۴۰۰ مقاله کمتر در سال ۲۰۲۴ رسید.
در سال جاری تاکنون، ۲۷ موسسه چینی در مجموع ۲۸۰ مقاله از ۲۷۹ نویسنده منتشر کردهاند، در حالی که ۱۰۲ موسسه آمریکایی ۱۷۹ مقاله توسط ۲۴۸ نویسنده منتشر کردهاند.
منبع: scmp