به گزارش computerweekly، آخرین آمارهای بنیاد سیاستهای استراتژیک استرالیا (ASPI)، تصویری ناامیدکننده را از نقاط قوت کشورهای غربی در حوزه تحلیل پیشرفته دادهها (advanced analytics) و هوش مصنوعی (AI) در مقایسه با چین ترسیم میکند.
یکی از شاخصهایی که ASPI منتشر کرده، نموداری است که مقالات پژوهشی منتشر شده بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ در زمینه تحلیل پیشرفته را نشان میدهد. بر اساس این نمودار، ۲/۳۳ درصد مقالات پر استناد سهم چین بوده، یعنی بیش از دو برابر آمریکا که با ۴/۱۴ درصد در جایگاه دوم قرار گرفته است. رتبههای سوم و چهارم نیز به هند (۴/۵ درصد) و انگلیس (۴ درصد) تعلق گرفتهاند.
چین از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳ بیشترین تعداد مقالات پژوهشی (۸۶۷۲ مورد) را هم در زمینه تحلیل پیشرفته منتشر کرده، در حالی که آمریکا با ۳۴۵۴ مقاله در رتبه دوم قرار گرفته است. انگلیس هم با ۷۱۹ مقاله نتوانسته جایگاهی بهتر از رتیه هفتم به دست آورد (بعد از ایتالیا با ۷۷۱ مقاله).
تمام ۱۰ موسسه دانشگاهی برتر از نظر انتشار مقالات پر استناد در زمینه تحلیل پیشرفته متعلق به چین بودهاند که آکادمی علوم این کشور، دانشگاه علم و فناوری خواژونگ (Huazhong) و دانشگاه شیدیان (Xidian) به ترتیب در راس آنها قرار دارند. برای مقایسه، رتبه امپریال کالج انگلیس از این لحاظ ۶۲ بوده است.
از نظر «بااستعدادترین گروه پژوهشگران» نویسنده مقالات مرتبط با تحلیل پیشرفته نیز چین با ۱۸۰ پژوهشگر در مقطع کارشناسی از آمریکا (۱۲۵ نفر) جلوتر است و رتبه اول را دارد.
از لحاظ تعداد نویسندگان مقاطع تحصیلات تکمیلی، آمریکا با ۲۲۶ نفر و اتحادیه اروپا با ۱۴۵ نفر بالاتر از چین (۸۸ نفر) قرار گرفتهاند.
لازم به ذکر است که ASPI تحلیل پیشرفته را به عنوان زیر مجموعهای از هوش مصنوعی در نظر میگیرد.
از نظر تعداد مقالات مرتبط با هوش مصنوعی، در سال ۲۰۰۹ آمریکا با ۵/۱۲ درصد از کل مقالات برترین کشور در بخش الگوریتم و سختافزار شتابدهنده بوده و انگلیس با ۱/۲ درصد در رتبه دوم قرار داشته، اما در سال ۲۰۲۳ چین با ۲۹ درصد آمریکا (۱۲ درصد) را پشت سر گذاشته و به جایگاه نخست رسیده و انگلیس با ۶ درصد، بعد از هند (۹ درصد) به رتبه چهارم تنزل کرده است.
از سوی دیگر آمریکا ۱۵، اتحادیه اروپا ۸ و انگلیس ۳ پژوهشگر برتر تحلیل پیشرفته چین را جذب کردهاند.
یکی از کارآفرینان اروپایی در همین مورد در توییتی نوشته که ما شاهد زلزلهای عظیم و حقیقتا حیرتآور هستیم، چون تا همین ۱۰ سال پیش همه در غرب معتقد بودند که چین «قادر به نوآوری نیست»؛ و شاید مهمترین درسی که میتوانیم بگیریم این باشد: ظاهرا پیشداوریها و غرور ما نه تنها مانع درک و شناخت دیگران، بلکه مانع پیشرفت خودمان نیز شده است.
منبع: computerweekly