این نیروگاه، که عرضی معادل ۱ کیلومتر دارد، انرژی خورشیدی را به صورت مداوم از فضا جمعآوری کرده و از طریق امواج مایکروویو به زمین ارسال میکند.
به علت ابعاد عظیم این پروژه از آن به عنوان «سد سهدرهای دیگر در مدار زمین» نیز یاد میشود. سد سهدره (Three Gorges Dam)، که بر روی رود یانگتسه (Yangtze River) در چین قرار دارد، بزرگترین پروژه تولید انرژی آبی جهان است و سالانه ۱۰۰ میلیارد کیلوواتساعت برق تولید میکند. به گفته دانشمند ناسا، این سد چنان بزرگ است که اگر بهطور کامل پر شود، میتواند بر سرعت چرخش زمین اثر گذاشته و طول روزهای زمین را ۰.۰۶ میکروثانیه افزایش دهد.
طرح مفهومی نیروگاه خورشیدی در فضا
انرژی معادل کل نفت موجود در زمین
بر اساس گفتههای لونگ لهائو (Long Lehao)، طراح ارشد ماهوارهبرهای لانگ مارچ (Long March) چین، این پروژه به اندازه انتقال سد سهدره به مداری ۳۶ هزار کیلومتری بالای زمین اهمیت دارد. او در یک سخنرانی در آکادمی علوم چین (Chinese Academy of Sciences) اظهار داشت: «انرژی جمعآوریشده توسط این نیروگاه در یک سال برابر با انرژی حاصل از سوزاندن کل نفت استخراجشده از زمین است.»
فناوری نیروگاههای خورشیدی فضایی (SBSP) بر مشکلات محدودیتهای انرژی خورشیدی روی زمین، از جمله پوشش ابری و جذب پرتوهای خورشیدی توسط جو زمین، غلبه میکند. انرژی جذبشده توسط نیروگاههای خورشیدی در فضا ده برابر بیشتر از سطح زمین است و این موضوع کارایی این فناوری را افزایش میدهد.
مسیر به سوی آینده: حاملهای فضایی لانگ مارچ-۹ و اهداف چین
برای تحقق این پروژه عظیم، چین در حال توسعه حاملهای فضایی قابل استفاده مجدد لانگ مارچ-۹ (CZ-9) است که توانایی حمل حداقل ۱۵۰ تن محموله به مدار زمین را دارند. این حاملهای فضایی علاوه بر کاربرد در پرتاب ماهواره و نیروگاه خورشیدی، نقشی کلیدی در برنامه چین برای ساخت پایگاه تحقیقاتی بینالمللی در ماه (ILRS) تا سال ۲۰۳۵ خواهند داشت.
چین تنها کشوری نیست که فناوری نیروگاههای خورشیدی فضایی را دنبال میکند. شرکتهای آمریکایی لاکهید مارتین (Lockheed Martin) و نورثروپ گرومن (Northrop Grumman)، آژانس فضایی اروپا (ESA)، و آژانس فضایی ژاپن (JAXA) نیز در حال تحقیق و توسعه این فناوری هستند. آژانس فضایی ژاپن حتی امسال قصد دارد یک ماهواره کوچک آزمایشی را برای بررسی امکانسنجی این فناوری به فضا بفرستد.
منبع: livescience