• امروز : یکشنبه - ۲۵ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 15 December - 2024
0

سرمایه‌گذاری چند صد میلیارد دلاری چین در انرژی پاک، عامل داغ شدن رقابت جهانی برای گذار انرژی

  • کد خبر : 8725
  • ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - ۸:۳۰
سرمایه‌گذاری چند صد میلیارد دلاری چین در انرژی پاک، عامل داغ شدن رقابت جهانی برای گذار انرژی
سرمایه‌گذاری‌ها در بخش انرژی پاک طی یک دهه اخیر رشد قابل توجهی داشته و از 248 میلیارد دلار در سال 2014 به 745 میلیارد دلار در سال 2023 رسیده که در این میان، سهم چین در به‌کارگیری فناوری‌های انرژی پاک و گذار انرژی جهانی بیشتر از هر کشور دیگری بوده است.

به گزارش solarquarter، نگرانی‌هایی درباره تسلط چین بر زنجیره‌های تامین بخش انرژی تجدیدپذیر وجود دارد، اما تحلیل‌های اخیر ریستاد انرژی نشان می‌دهد که این مساله نوعی اثر موجی هم داشته و سایر کشورها در واکنش به فشار رقابتی چین، سعی می‌کنند گذار انرژی خود را سرعت ببخشند.

سرمایه‌گذاری پکن در حوزه انرژی خورشیدی و بادی از مجموع کشورهای دیگر جهان پیشی گرفته و از ۱۵۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به حدود ۴۰۰ میلیارد در سال ۲۰۲۳ رسیده است. ولی با افزایش سرمایه‌گذاری‌ها در سایر کشورها، انتظار می‌رود از اواخر امسال این فاصله رو به کاهش بگذارد؛ هرچند پیش‌بینی می‌شود که اروپا و آمریکا تا پایان دهه جاری هم نتوانند چین را پشت سر بگذارند.

تسلط چین بر فناوری پاک عمدتا ناشی از ظرفیت‌های عظیم تولید صنعتی در این کشور، به‌ویژه در زنجیره تامین محصولات خورشیدی و باتری است. چین حدود ۸۰ درصد زنجیره تامین پنل‌های فتوولتائیک (PV) دنیا را در اختیار دارد و در سال گذشته ۹۰ درصد اجزا و قطعات سامانه‌های PV جهان را تولید کرد. انتظار می‌رود تا سال ۲۰۳۰ حجم این تولیدات ۱۵۰ درصد افزایش یابد. ولی ممکن است از سال ۲۰۲۷، سایر نقاط جهان (مخصوصا مناطقی مثل آمریکا) به خاطر سرمایه‌گذاری‌های فزاینده‌شان، از چین در زمینه تولید پیشی بگیرند.

اروپا، آمریکا و هند مشغول توسعه ظرفیت تولید پنل خورشیدی خود هستند تا وابستگی‌شان به چین را کاهش دهند. با این وجود، هزینه‌های تولید آنها هنوز بسیار بیشتر از چین است (قیمت پنل‌های خورشیدی چینی و آمریکا به ترتیب حدود ۱۰/۰ و ۳۰/۰ دلار بر وات). این تفاوت قیمت بر اقتصاد پروژه و سرعت گذار انرژی تاثیر می‌گذارد.

دولت‌های زیادی تمایل دارند که با ایجاد یا توسعه این صنعت به شکل بومی، انعطاف‌پذیری و تاب‌آوری، اشتغال و نوآوری را در کشور خود افزایش دهند؛ اما بر سر دوراهی بزرگی قرار گرفته‌اند: سرمایه‌گذاری برای تولید داخلی یا تکیه بر محصولات ارزان‌تر چینی به‌منظور دستیابی به اهداف زیست‌محیطی، و برقراری تعادل بین این دو هدف برای کشورهایی با زیرساخت‌های محدود دشوارتر خواهد بود.

اتکای بیش از حد به یک تامین‌کننده با ریسک‌هایی همراه است چون همیشه احتمال تنش‌های ژئوپلیتیک یا اختلال در زنجیره تامین وجود دارد.

یارانه‌ها و حمایت‌های دولتی نقش بسیار مهمی در این تحولات ایفا می‌کنند. آمریکا، هند و اتحادیه اروپا برای محافظت از مشاغل و صنایع داخلی، تعرفه‌ها و محدودیت‌هایی را برای واردات محصولات چینی وضع کرده‌اند که این نوع اقدامات ممکن است سرعت گذار انرژی جهان را کاهش دهد.

منبع: solarquarter

لینک کوتاه : https://techchina.ir/?p=8725

برچسب ها

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.