این تلسکوپ پرتو ایکس، «کاوشگر اینشتین» (Einstein Probe) نام دارد و ماموریت اصلی آن مطالعه پدیدههای نجومی موقت و با انرژی بالا مانند ابرنواخترها یا سیاهچالهها خواهد بود.
یکی از جالبترین ویژگیهای این رصدخانه فضایی، طراحی ساختار لنزهای آن بر اساس چشم خرچنگهای دریایی است. چشم این خرچنگها به گونهای است که نور را از همه جهتها جذب میکند تا روی شبکیه منعکس شود؛ در نتیجه حیوان میتواند زاویه دید بسیار وسیعی داشته باشد.
این فناوری پیشتر نیز آزمایش شده بود، اما اکنون به مرحله اجرایی رسیده است. دانشمندان چینی بر این باورند که تلسکوپ جدید آنها میتواند به درک بهتر عملکرد سیاهچالهها و در نتیجه به فهم فرآیندهای تشکیل برخی اجرام آسمانی کمک کند.
اهداف علمی اولیه کاوشگر اینشتین شامل این موارد میشوند؛ کشف و بررسی پدیدههای موقت پرتو ایکس کیهانی به ویژه در مورد رویدادهای دور و نادری که دارای پرتو ایکس ضعیفی هستند، فورانهای پرتو ایکس از سیاهچالههای خفته و نیز کاوش منابع پرتو ایکس مرتبط با رویدادهای امواج گرانشی.
سیاهچاله خفته به نوعی از سیاهچاله گفته میشود که مواد را به طور فعال نبلعد و در نتیجه نور یا تشعشع دیگری از خود ساطع نکند. از آنجایی که سیاهچالههای خفته با محیط اطراف خود تعامل چندانی ندارند، به سختی قابل تشخیص هستند. وزن کاوشگر اینشتین ۱۴۵۰ کیلوگرم و قدرت متوسط آن ۱۲۱۲ وات خواهد بود. دانشمندان آکادمی علوم چین (CAS) انتظار دارند این فضاپیما بتواند ۵ سال در فضا فعالیت کند و به کاوش کیهان بپردازد.
به گفته دانشمندان چینی، بررسی منابع سریع گذرا در عالم مانند انفجارهای ابرنواختری برای پژوهشهای کیهانشناسی و کهکشانها حیاتی هستند، اما هنوز امکان بررسی دقیق آنها وجود ندارد. پژوهشگران اظهار میکنند که کاوشگر اینشتین برای حل این مشکل طراحی شده است و با بهرهگیری از آن میتوان چنین پدیدههایی را با دقت بالا کاوش کرد. مطابق برنامهریزیها کاوشگر اینشتین طی سال جاری میلادی به فضا پرتاب خواهد شد.
منبع: gearrice