به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، محققان چینی و سوئدی پس از کشف اینکه چگونه مواد شیمیایی آزاد شده توسط ریشه برنج بر انتشار گازهای گلخانهای تأثیر میگذارند، نوعی برنج پرمحصول تولید کردهاند که تا ۷۰ درصد کمتر از برنج معمولی متان ساطع میکند.
گازهای گلخانهای به گازهایی گفته میشود که در جو زمین حضور دارند و توانایی جذب و نگهداری گرمای تابشی خورشید را دارند، که موجب ایجاد اثر گلخانهای میشوند. این فرآیند باعث میشود که انرژی گرمایی از زمین جذب شده و مانع از خروج آن به فضا شود، که نتیجه آن افزایش دمای سطح زمین است.
در حالی که اثر گلخانهای برای حفظ دمای مناسب برای زندگی ضروری است، افزایش میزان این گازها به دلیل فعالیتهای انسانی، منجر به تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی میشود. گازهای گلخانهای اصلی شامل دیاکسید کربن (CO2)، متان (CH4)، اکسید نیتروژن (N2O) و فلوئورکربنها (CFCs) هستند که هرکدام در افزایش گرمای زمین نقش دارند.
این گازها عمدتاً از سوختن سوختهای فسیلی، فعالیتهای کشاورزی و صنعتی، و استفاده از برخی محصولات شیمیایی ناشی میشوند. افزایش غلظت این گازها موجب گرمایش جهانی، تغییرات شدید اقلیمی مانند طوفانها و سیلابها، ذوب شدن یخها و افزایش سطح دریا، و تأثیرات منفی بر کشاورزی و منابع آب میشود. برای کاهش این گازها، اقدامات مختلفی مانند کاهش مصرف سوختهای فسیلی، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، بهینهسازی مصرف انرژی، حفاظت از جنگلها، و تغییر شیوههای کشاورزی به سمت پایدار پیشنهاد شده است.
دانشمندان گفتند که برنج هیبریدی کم متان جدید آنها یک استراتژی امیدوارکننده برای مقابله با افزایش انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با برنج ارائه میدهد.
این تیم در مقالهای که در مجله معتبر Molecular Plant منتشر شد، نوشت: ما کشف کردیم که فومارات و اتانول دو ترشح اصلی تنظیمشده با برنج هستند و نقش کلیدی در تنظیم انتشار متان دارند.
به طور خاص، تیم دریافت که برنجی که فومارات کمتر و اتانول بیشتری تولید میکند به کاهش انتشار متان کمک میکند. آنها گفتند که پرورش یک نوع جدید برنج با این ویژگیها منجر به “کاهش ۷۰ درصدی تولید متان” شد.
متان یک گاز گلخانهای قوی با ظرفیت به دام انداختن حرارت به طور قابل توجهی بالاتر از دی اکسید کربن است، اگرچه طول عمر اتمسفر کمتری دارد.
طبق بیانیه مطبوعاتی Cell Press ناشر این مجله، کشت برنج – غذای اصلی نیمی از جمعیت جهان – به تنهایی مسئول حدود ۱۲ درصد از انتشار جهانی متان توسط انسان است.
با افزایش جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای برنج، انتظار میرود که انتشار کل متان افزایش یابد.
منبع: scmp