به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، پکن به دنبال ایجاد توازن مجدد در چشمانداز اقتصادی خود است و چندین طرح تشویقی برای تقویت اعتماد بازار و در عین حال افزایش خوداتکایی برای ایجاد یک اقتصاد «دو چرخشی» اجرا کرده است.
رویکرد دولت چین در قبال این چالشها دستیابی به هدف رشد ۵ درصدی از طریق باز کردن بازار داخلی و پیشبرد نوآوریهای فناوری است.
نمونهای از آن Black Myth: Wukong است، اولین بازی ویدئویی AAA چین که توسط استودیوی Game Science مستقر در هانگژو ساخته شده و بیش از ۹۶۱ میلیون دلار درآمد ناخالص داشته است. موفقیت فوقالعاده آن نه تنها به رشد ۱۵ درصدی سال به سال در بازار بازیهای ویدئویی چین در ماه اوت کمک کرده، بلکه باعث رونق گردشگری در استان شانشی شده است زیرا بازدیدکنندگان برای کاوش در سایتهای متعددی که در این بازی پرفروش نمایش داده شده است، هجوم آوردهاند.
یکی دیگر از نیروگاههای قدرتمند چین، بیوایدی است که جایگاه فروش خودروی الکتریکی (EV) تسلا را برای سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ به دست آورد و همچنان در بین ۱۵۰ شرکت برتر در لیست ۵۰۰ جهانی فورچون در سال ۲۰۲۴ باقی مانده است. بنابراین، حمایت دولت چین نقش مهمی در افزایش موفقیت شرکتهای نوآور داشته است.
پکن برای تغییر مسیر اقتصادی خود و تضمین رونق بلندمدت، تشخیص داده که ایجاد مسیرهای جدید رشد ضروری است. تا به امروز، بیش از ۱ تریلیون یوان (۱۲۸٫۶۸ میلیارد دلار) در صنایع نوظهور مانند هوش مصنوعی و فناوریهای سبز سرمایهگذاری شده است. در راستای این استراتژی، دانشگاهها در پاسخ به درخواست دولت برای جذب و پرورش استعدادهای بیشتر در این بخشها، دورههای خود را برای تمرکز بر رشتههای فناوری پیشرفته اصلاح میکنند.
طبق آخرین گزارش موسسه Milken درباره شهرهای با بهترین عملکرد در چین در سالهای ۲۰۲۳-۲۰۲۴، این نیروهای مولد جدید به عنوان گلولههای نقرهای بالقوه برای اقتصاد ظهور میکنند. شهرهایی که انعطافپذیری اقتصادی قابلتوجهی از خود نشان دادهاند، معمولاً یک ویژگی مشترک دارند: قطبهای فناوری مناسب و بخشهای متنوع دارند.
به عنوان مثال، هانگژو از یک اقتصاد مبتنی بر گردشگری به یک مرکز تجارت الکترونیکی در حال شکوفایی که میزبان شرکتهای بزرگ فناوری است، تغییر موقعیت داده است. اگرچه این شهر همچنان یک مقصد برتر گردشگری است اما درآمد گردشگری سهم کمتری در اقتصاد محلی دارد.
در همین حال، شنجن، شهری حیاتی که در منطقه خلیج بزرگ قرار دارد، در تلاش است تا جایگاه خود را به عنوان ” سیلیکون ولی چین” تقویت تا سرمایهگذاران و مشارکت بخش خصوصی بیشتری را جذب کند.
دومین اقتصاد بزرگ جهان با تقویت نوآوریهای داخلی، به دنبال ارتقای مزیت رقابتی خود با کاهش وابستگی به فناوریهای غربی است. چین با تقویت زنجیرههای تأمین داخلی خود، تقویت استراتژیک قطبهای فناوری در مناطق مرکزی و تقویت اتحاد خود با بازارهای آسیای جنوب شرقی مانند مالزی و ویتنام از طریق مشارکت اقتصادی جامع منطقهای در تلاش است تا به این هدف دست یابد.
آیا این سیاستها میتوانند بهطور مؤثر و سریع اقتصاد را تحول بخشند و مسیر رشد اقتصادی آن را همانطور که پیشبینی میشود، تغییر دهند؟
چین همچنین با یک مسئله مهم دیگر دست و پنجه نرم میکند؛ کاهش نیروی کار صنعتی همراه با تقاضای داخلی ضعیف. خط سیر سیاست انقلابی «اصلاحات و گشایش» که منافع اجتماعی و اقتصادی عظیمی به همراه داشته است، باید تغییر کند، زیرا چین به دنبال سازگاری با واقعیتهای جدید اقتصادی است.
گذشته از ارتقای صنایع سنتی، چین تلاشهای خود را بر توسعه بیشتر مناطق داخلی و گسترش مراکز تولید بزرگ موجود خود متمرکز کرده است. امروزه به نظر میرسد سالها سرمایهگذاری برای تشویق رشد در خوشههای منطقهای در سراسر چین نتیجه داده است.
فعالیتهای اقتصادی در شهرهای بزرگ و کوچکتر در مناطقی مانند دلتای رودخانه یانگ تسه در سال ۲۰۲۳ به طور قابل توجهی افزایش یافته است. چنین توسعه یکپارچه نه تنها به کل اقتصاد رونق میبخشد، بلکه به نابرابریهای منطقهای میپردازد و توزیع عادلانهتری از فرصتها را ایجاد میکند.
این رویکرد بر اهمیت توسعه بازار داخلی در دستور کار پکن تأکید میکند. تقویت زنجیرههای تأمین داخلی و تقویت تقاضای محلی زمانی که با تغییر الگوهای مصرف سازگار میشود، در راستای افزایش انعطافپذیری چین در برابر اختلالات جهانی و شوکهای خارجی است. ابتکارات در درازمدت، در جهت شکلدهی اقتصاد سالمتر و متعادلتر است.
این مدل همه جوانب را بررسی میکند و نویدبخش چشمانداز اقتصادی مناسب چین است. با این حال، همانطور که در مورد هر اصلاحات در مقیاس بزرگ وجود دارد، جهش به سمت یک اقتصاد مبتنی بر فناوری و متمرکز بر داخل نیز باید پیچیدگیهای پیشبینینشده را لحاظ کند.
اگر تولید از مصرف پیشی بگیرد، در حالی که هزینههای حاشیهای نوسان دارد و پیشبینی آن دشوار میشود چه اتفاقی میافتد؟ این تحولات و عدم قطعیتهای نامطلوب میتواند بر اعتماد بازار تأثیر بگذارد، رقابت را مخدوش و آسیبپذیریهایی ایجاد کند که ممکن است رشد و پیشرفت را در بلندمدت متوقف کند.
چنین مشکلاتی ممکن است چالشبرانگیز باشند، اما کاملاً غیرقابلحل نیستند، به خصوص که چین در خودکفایی و ارتقای شایستگی فناوری خود مصمم است. در حالی که تبدیل شدن به یک رهبر فناوری جهانی یک شبه اتفاق نمیافتد، چین به وضوح متعهد به تحقق این چشمانداز است.
دستیابی به این اهداف مستلزم اتخاذ رویکردی پیشگیرانه از سوی سیاستگذاران برای هدایت اصلاحات نهادی است که از توسعه بلندمدت حمایت میکند. همکاری بین منطقهای نیز برای تقویت این پایه اقتصادی و همچنین اصلاحات نهادی که چشمانداز جمعیتی چین را در نظر میگیرد بسیار مهم است.
همانطور که جهان به دقت تماشا میکند، توانایی چین برای انطباق و پیشرفت نهتنها مسیر خود را مشخص میکند، بلکه بر اقتصاد جهانی در سالهای آینده نیز تأثیر میگذارد. در نهایت، پیگیری یک مدل اقتصادی پایدار و متکی به خود، کلید پاسخ به این سؤال است که آیا چین میتواند موقعیت خود را به عنوان یک رهبر در صحنه جهانی تثبیت کند یا خیر.
منبع: scmp