به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، لو، نایب رئیس سابق کنگره ملی خلق چین اظهار داشت کاهش صنعت تولید ایالاتمتحده و تضعیف رقابت آن در بازار جهانی به یک روند برگشتناپذیر تبدیل شده است.
وی که همچنین رئیس سابق آکادمی علوم چین است در کمک به شکل دادن به استراتژیهای توسعه بلندمدت دولت چین تأثیرگذار بوده است. او همچنین به عنوان مدیر هیئت مشاوران متخصص برای برنامه «ساخت چین ۲۰۲۵» زیر نظر کابینه چین خدمت کرده است.
به گفته لو، در حالی که ایالاتمتحده پیشتازی خود را در تولید تجهیزات نظامی پیشرفته حفظ کرده، مزایای آن به سرعت در حال کاهش است.
تخمین زده میشود که تا سال ۲۰۳۵ برنامه «ساخت چین» از ایالاتمتحده پیشی بگیرد و به رهبر جهانی تبدیل شود. وی همچنین پیشبینی کرد که اقتصاد چین تا آن زمان بزرگتر از آمریکا خواهد بود و جهان وارد عصر جدیدی خواهد شد.
طبق گفته دولت چین که به آمار بانک جهانی استناد میکند، در سال ۲۰۱۰، محصولات تولیدی چین از ایالاتمتحده پیشی گرفت. با این حال، کارخانههای چینی از نظر فناوری و کیفیت محصول هنوز عقب هستند. در سال ۲۰۱۵، پکن یک برنامه ۱۰ ساله را برای کاهش این شکاف اجرا کرد و انتظار میرود این برنامه هر دهه تجدید شود.
با این حال، «ساخت چین ۲۰۲۵» از آن زمان تاکنون واکنشهای قابل توجهی را از سوی واشنگتن و متحدانش دریافت کرده است.
دولت اول ترامپ و بایدن اقداماتی مانند تعرفههای تجاری، کنترل صادرات نیمههادی و سیاستهایی را برای مهار توسعه چین اعمال کردهاند. با این وجود، اکثر اهداف ذکر شده در طرح «ساخت چین ۲۰۲۵» قبلاً محقق شدهاند.
در میان آنها، ظهور صنایع پیشرفته – مانند کشتیسازی، وسایل نقلیه الکتریکی، هواپیماهای بدون سرنشین، انرژیهای تجدیدپذیر و روباتهای صنعتی – بسیار سریعتر از حد انتظار بوده است و رقبای خود را در ایالاتمتحده و سایر کشورهای توسعه یافته پشت سر گذاشته است.
سال ۲۰۲۴، کارخانههای کشتیسازی چینی سفارش ساخت بیش از ۱۵۰۰ کشتی بزرگ در سراسر جهان را تضمین کردند، در حالی که ایالاتمتحده تنها پنج سفارش دریافت کرده بود.
چین در این سال حدود یک سوم از کل تولید جهانی تولید را به خود اختصاص داد که تقریباً دو برابر ایالاتمتحده بود.
با این حال، بخش تولید چین در برخی زمینههای پیشرفته، بهویژه در تولید تسلیحات پیشرفته، از ایالاتمتحده عقب است. خط تولید لاکهید مارتین در ایالاتمتحده ظرفیت مونتاژ سالانه تنها ۱۲ هواپیما را دارد، اما در زمان جنگ، با تکیه بر همکاری زنجیره تأمین جهانی، میتواند هر دو روز یک هواپیما تولید کند.
چین اکنون بیش از ۲۰۰ جنگنده رادار گریز J-20 تولید کرده است که از تعداد F-22 های ساخت ایالاتمتحده پیشی گرفته است، اما بسیار کمتر از یک هزار جنگنده F-35 ساخته است. چین تنها دو ناو هواپیمابر عملیاتی تولید کرده، در حالی که ایالاتمتحده ۱۱ ناو هواپیمابر تولید کرده است.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، برخی از افسران ارشد ارتش آمریکا میگویند که جنگ بین چین و ایالاتمتحده ممکن است در اوایل سال ۲۰۲۵ آغاز شود.
در همین حال، چین دستخوش یک تحول اقتصادی شده است و صنایع سنتی مانند املاک و مستغلات، خردهفروشی و خودروسازی با سوخت فسیلی در آن کاهش مییابد که منجر به از دست دادن تعداد قابل توجهی از مشاغل میشود.
مزیت بلندمدت بخش تولید چین در نوآوریهای تکنولوژیکی است. میزان تحقیق و توسعه چین به ۲٫۶۴ درصد تولید ناخالص داخلی رسیده که از سطح متوسط کشورهای اتحادیه اروپا پیشی گرفته است.
زیرساختهای پیشرفته همچنین به ایجاد یک محیط عالی برای سرمایهگذاری در تولید کمک میکند. چین نه تنها از نظر طول راهآهن و بزرگراههای پرسرعت در جهان رتبه اول را دارد، بلکه در شبکه انتقال فشار بالا نیز پیشتاز است.
علاوه بر این، چین در ساخت کابلهای نوری سطح گیگابیت و شبکههای ارتباطی بیسیم باند پهن ۵G نیز پیشرو است.
چین نه تنها دارای منابع انسانی نوآورانه گستردهای است، بلکه بزرگترین بازار داخلی جهان را نیز در اختیار دارد که به سرعت در حال رشد است. این امر چین را به یک جاذبه مقاومتناپذیر برای استعدادهای نوآور جهانی و سرمایه بینالمللی تبدیل میکند.
اگرچه نرخ زاد و ولد در این کشور در حال کاهش است، اما کیفیت زندگی چین بهبود یافته که به افزایش رقابتپذیری بخشهای تولیدی آن نیز کمک کرده است. میانگین امید به زندگی در چین در حال حاضر ۷۸٫۶ سال است، در حالی که بر اساس دادههای دولت آمریکا این رقم ۷۷٫۵ سال است.
یک شبکه سراسری بهداشت و پیشگیری از بیماری همهگیر، یک پایگاه داده مراقبتهای بهداشتی و امکانات پیشرفته برای تحقیقات پزشکی و پزشکی بالینی که جمعیت ۱٫۴ میلیارد نفری را پوشش میدهد، یک پایه علمی و فناوری محکم برای سلامت ملی فراهم میکند.
علت کاهش تولید ایالاتمتحده در جهتگیری نادرست استراتژیک نهفته است، درسی که ارزش آموختن دارد.
در بخش جهانی زنجیره صنعت تولید، ایالاتمتحده تولید با نیروی کار فشرده و با ارزش افزوده پایین را به کشورهای در حال توسعه منتقل کرده است، در حالی که بر حفظ تحقیقات و توسعه فناوری پیشرفته و توسعه اقتصادهای مجازی مانند سهام، اوراق بهادار و سرمایهگذاریهای مالی تمرکز کرده است.
با این حال، به دلیل حبابهای مالی بیش از حد، حضور مداوم درگیریهای بینالمللی و درگیریهای حزبی شدید در داخل، صنعت تولید ایالاتمتحده در حال تغییر از اقتصاد واقعی به اقتصاد مجازی است.
فرسوده شدن زیرساختها در ایالاتمتحده، همراه با کاهش جذابیت تولید برای نسل جوان، کاهش مستمر تولید ایالاتمتحده را نیز تسریع کرده است.
هر دو نامزد در رقابتهای ریاست جمهوری ایالاتمتحده، احیای صنعت تولید را یکی از اولویتهای اصلی خود قرار داده بودند. کامالا هریس، معاون رئیسجمهور پیشین ایالاتمتحده و نامزد دموکراتها گفت سرمایهگذاری در صنایع پیشرفته مانند تراشهها و هوافضا را افزایش خواهد داد.
رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ نیز وعده اقدامات رادیکال برای بازگرداندن مشاغل تولیدی به این کشور را مطرح کرده بود.
منبع: scmp