به گزارش spaceanddefense، ماهوارهبر ژوکوئه-۳ که توسط شرکت چینی لنداسپیس توسعه یافته است در ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴ به ارتفاع ۱۰,۰۰۰ متری از سطح زمین پرتاب شد و توانست پس از خاموش شدن موتور و پرواز بدون قدرت، دوباره موتور خود را روشن کرده و به نرمی فرود آید.
این سومین آزمایش موفقیتآمیز ماهوارهبر ژوکوئه-۳ (Zhuque-3) بود، اما اولین باری بود که روشن شدن مجدد موتور در حین پرواز، که یک مرحله بسیار مهم در بازیابی ماهوارهبر است، در چین آزمایش شد. این آزمایش همچنین الگوریتمهای هدایت و کنترل ماهوارهبر در ارتفاع بالا و سرعت بالا را نشان داد. شرکت لنداسپیس (LandSpace Technology Corporation) قصد دارد اولین ماموریت تجاری ژوکوئه-۳ را در سال ۲۰۲۵ اجرا کند و به هدف ۲۰ بار استفاده مجدد برای هر ماهوارهبر خود برسد.
ژوکوئه-۳ یک ماهوارهبر دو مرحلهای است که با سوخت متان مایع کار میکند. این ماهوارهبر تقریبا ۷۷ متر طول، ۵ متر قطر و وزنی حدود ۶۶۰ تن در زمان پرتاب خواهد داشت. ظرفیت بارگیری برنامهریزی شده آن به مدار پایین زمین حدود ۲۱ تن در حالت یکبار مصرف، ۱۸ تن در صورت بازیابی مرحله اول در فاصله دور و ۱۲ تن در صورت بازگشت مرحله اول به محل پرتاب است.
به گفته هو لیانگ (Huo Liang)، مدیرعامل شرکت جیانگسو دیپ بلو (Jiangsu Deep Blue Aerospace Technology) که از دیگر شرکتهای چینی فعال در زمینه ماهوارهبرهای بازگشتپذیر میباشد، چین هنوز در فناوری ماهوارهبرهای تجاری قابل استفاده مجدد از آمریکا عقب است و ممکن است تا پنج سال طول بکشد تا معادل چینی ماهوارهبر فالکون ۹ (Falcon 9) و دو دهه تا معادل استارشیپ (Starship) را تولید کند.
منبع: spaceanddefense