به گزارش وایرد، اواخر ماه اکتبر محدودیتهای جدیدی در وزارت خزانهداری آمریکا نهایی شد که مشخص میکرد شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر آمریکایی در چه نوع شرکتهای نوپای فناور چینی نباید سرمایهگذاری کنند.
پس از اجرایی شدن این محدودیتها در ژانویه سال آینده، سرمایهگذاران آمریکایی دیگر نمیتوانند منابع مالی را به شرکتهای سازنده مدلهای پیشرفته هوش مصنوعی (AI) چینی تزریق کنند. اما چند هفته بعد و با روی کار آمدن ترامپ، ممکن است شاهد اقدامات سختگیرانهتری هم باشیم.
محدودیتهای جدید دو حوزه را هدف گرفتهاند. اول فناوریهایی که منحصرا برای کاربردهای حساس (مثلا برای ارتش یا سرویسهای امنیتی چین) طراحی شدهاند؛ و دوم مدلهای AI با کاربرد عمومی که ظرفیتی بیشتر از ۱۰۲۵ فلاپس داشته باشند. فلاپس (عملیات ممیز شناور در ثانیه) معیاری است که ابعاد و قابلیتهای مدلهای هوش مصنوعی را نشان میدهد.
البته این عدد برای مدلهایی که عمدتا با استفاده از دادههای توالی زیستی آموزش داده میشوند قدری پایینتر (۱۰۲۴ فلاپس) در نظر گرفته شده، چون ممکن است برای مقاصد حساسی مانند ساخت سلاحهای زیستی مورد استفاده قرار گیرند.
در حال حاضر برترین و معروفترین مدلهای AI مانند جیپیتی (اوپنایآی)، جمینی (گوگل)، لاما (فیسبوک) و کلود (آنتروپیک) همگی در محدوده ۱۰۲۵ تا ۱۰۲۶ فلاپس قرار دارند.
در حال حاضر تنها دو شرکت چینی شامل بایتدنس (مالک تیکتاک) و ژیپو ایآی اعلام کردهاند که مدلهایی فراتر از ۱۰۲۵ فلاپس دارند؛ ولی هیچیک از مدلهای چینی آموزش دیده با دادههای توالی زیستی از ۱۰۲۴ فلاپس فراتر نرفتهاند.
هنوز مشخص نیست که آیا قوانین جدید تاثیر قابل توجهی دارد یا خیر، چون پیش از این هم سرمایهگذاری آمریکاییها در چین (و بهویژه در زمینه فناوریهای پیشرفته) به خاطر تنشهای سیاسی و برخی مسائل داخلی چین بهشدت کاهش یافته بود.
وزارت خزانهداری قصد ندارد کمیته دولتی جدیدی مثل CFIUS برای بررسی تکتک تراکنشهای مالی سرمایهگذاران تاسیس میکند و وظیفه بررسی و ارائه گزارش را به خود آنها واگذار نموده است.
بر اساس قوانین جدید، ممکن است سرمایهگذار آمریکایی حتی برای مدلهای هوش مصنوعی چینی بین ۱۰۲۳ تا ۱۰۲۵ فلاپس هم مجبور به ارائه گزارش باشد. امروزه تمام مدلهای بزرگ ابعادی فراتر از ۱۰۲۳ فلاپس دارند و عملا واشنگتن میخواهد بر تمام سرمایهگذاریهای آمریکاییها در شرکتهای AI چینی نظارت داشته باشد.
این شرکتها باید بررسیهای دقیقی انجام دهند تا مطمئن شوند که سرمایهگذاریشان ممنوع نیست.
به گفته برخی از مقامات، رایزنیهایی هم با متحدان آمریکا (از جمله کشورهای گروه هفت) برای اتخاذ تدابیری مشابه در جریان است تا شرکتهای چینی نتوانند سرمایهگذاران اروپایی، کانادایی یا ژاپنی را جایگزین سرمایهگذاران آمریکایی کنند.
اما بزرگترین نقطه ابهام موجود این است که ترامپ چه رویکردی را در پیش خواهد گرفت. بسیاری از اعضای جامعه سرمایهگذاری خطرپذیر آمریکا که از ترامپ حمایت کردند مخالف چنین مقررات و محدودیتهایی هستند و شاید برای لغو آنها با وی لابی کنند.
تعدادی از شرکتهای بزرگ آمریکایی مانند تسلا و بلکاستون – که هر دو متعلق به میلیاردرهای طرفدار ترامپ هستند – سرمایهگذاریهای فراوانی در چین انجام دادهاند که ممکن است از تشدید این نوع محدودیتها آسیب ببینند.
البته عدهای از کارشناسان هم احتمال میدهند که حضور برخی چهرهها مانند مارکو روبیو در دولت آینده آمریکا میتواند به محدودیتهای شدیدتری منجر شود که حتی شاید به حوزههای دیگر مثل زیستفناوری و باتریها نیز تعمیم یابند.
منبع: wired