به گزارش ساوت چاینا مورنینگ پست، این آزمایش که توسط آکادمی علوم چین (CAS) هدایت میشود، اولین کاربرد موفقیتآمیز فناوری گیرنده ابررسانا با حساسیت بالا در سیستمهای ارتباطی بیسیم تراهرتز در فواصل طولانی بود.
تابش تراهرتز (THz) یک موج الکترومغناطیسی است که بین باندهای فرکانس مایکروویو و مادون قرمز، بخشی نسبتاً اشغال نشده از طیف الکترومغناطیسی قرار دارد. فناوری تراهرتز به عنوان یک ابزار تصویربرداری قدرتمند برای غربالگری امنیتی و تشخیص پزشکی شناخته شده است.
این یک فناوری کلیدی است که توسط دانشمندان برای ۶G و ارتباطات بیسیم فوقسریع آینده به دلیل توانایی آن در حمل مقادیر زیادی داده مورد بررسی قرار گرفته است. این فناوری میتواند برای ارتباطات در فضا نیز حیاتی باشد و امکان انتقال گسترده دادهها در زمان واقعی را فراهم کند.
دانشمندان در تلاش برای غلبه بر تنگناهایی مانند تضعیف شدید سیگنال هستند که مانع از ارتباطات دوربرد تراهرتز میشود. فواصل انتقال را میتوان با ادغام تلسکوپهای تراهرتز فوق حساس با سیستمهای ارتباطی تراهرتز در محیطهای خاص به طور قابل توجهی افزایش داد.
اگر ارتباط مایکروویو را به عنوان یک جاده دو خطه در نظر بگیرید، ارتباطات تراهرتز به دلیل طیف وسیعتر و غنیتر، مانند گسترش آن جاده به شش یا هشت خط است. فناوری تشخیص ابررسانا که در این آزمایش استفاده شده، حساسیت بالایی دارد و مانند رانندگی با ماشینهای با عملکرد بالا در این جاده وسیعتر است – تقریباً هیچ انرژی از دست نمیرود و به سیگنالها اجازه میدهد خیلی دورتر حرکت کنند.
این آزمایش پنج روزه در شمال غربی استان چینگهای آغاز شد، جایی که پایگاه رصد نجومی با امواج زیر میلیمتری در ارتفاع حدود ۴۳۰۰ متری (۱۴۱۰۷ فوت) در فلات چینگهای-تبت قرار دارد. رصدخانه کوه بنفش در مورد اخترفیزیک با انرژی بالا، فیزیک خورشیدی و فناوری اکتشافات نجومی فضایی، و همچنین تشکیل ستاره در جهان و فناوری تراهرتز مربوطه تحقیق میکند.
این تیم همچنین شامل دانشمندانی از آکادمی فیزیک مهندسی چین، دانشگاه شانگهای، شرکت گروه فناوری الکترونیک چین، موسسه فنی فیزیک و شیمی CAS، و موسسه اپتیک چانگچون، مکانیک ظریف و فیزیک CAS بود.
در طول آزمایش، قدرت انتقال سیگنال از منبع ۱۰ میکرووات – حدود یک میلیونم خروجی یک ایستگاه پایه تلفن همراه معمولی بود. علیرغم چنین سیگنال ضعیفی، محققان یک ویدیوی با کیفیت بالا را دریافت کردهاند که از فاصله ۱٫۲ کیلومتری (۰٫۷۵ مایلی) با استفاده از گیرنده ابررسانای تراهرتز ارسال شده است.
این طولانیترین آزمایش انتقال ارتباط بیسیم تراهرتز بود که تا به امروز در محدوده فرکانس بالای ۰٫۵ تراهرتز به دست آمده است.
این آزمایش یک بنیاد فنی حیاتی برای فضای آینده و ارتباطات تراهرتز با ظرفیت بالا هوا به زمین، و همچنین ساخت یک سکوی چند رشتهای در رصدخانه امواج زیر میلیمتری ایجاد کرد.
دانشمندان چینی در دهه ۱۹۹۰ مطالعه فناوری تشخیص نجومی تراهرتز را آغاز کردند.اکنون، پس از دههها تحقیق، دانشمندان چینی در خط مقدم فناوری ابررسانا هستند. این امر آنها را در موقعیت خوبی برای پیشرفت در سیستمهای ارتباطی تراهرتز و استفاده از سایت رصدی در فلات چینگهای-تبت قرار میدهد.
منبع: scmp